Enplanshus med nybyggd maskinhall på 300 kvm

Hemma hos Roger och Susanne

En komplett gård med enplanshus och maskinhall i lösvirke

Ett klassiskt och stilrent enplanshus har levererats till familjen Martinsson i Vårgårda, tillsammans med en stor maskinhall i samma stil. I korridorerna hos Alingsås Huspaket har ordet om detta imponerande bygge spridit sig, för visst är det något speciellt med en maskinhall i lösvirke på 300 kvadratmeter, med träpanel och spröjsade fönster? Vi gjorde ett besök för att se hur Roger och Susanne har det på gården.

När vi åker på den lilla vägen möts vi av det vita huset på höger sida. På trappan till altanen sitter Roger och Susanne och spanar ut över dammen med alla fåglar, på vänster sida om vägen. Bakom huset träder maskinhallen fram och ser ut som en större version av bostadshuset.

Idag är denna platsen stor och öppen, med öppna fält framför och skogen i bakgrunden. År 2018 var marken täckt av tät skog och ett berg som nu har sprängts bort. Som barn har Roger sprungit runt här i skogen, då marken har tillhört både hans pappa, farfar och farfarsfar.

Roger tänkte på marken som en potentiell plats för den nya gården, men det var så igenväxt att det var svårt att föreställa sig hur det kunde bli innan man gallrat ut området. Roger gallrade och åkte sedan dit tillsammans med Susanne för att fundera på om detta skulle bli platsen för deras nya gård. Tanken var egentligen aldrig att de skulle flytta från den släktgården där de tidigare bodde.

En dag i januari 2018 kom ett chockartat besked från trafikverket om att deras hus skulle rivas inom några år. Den vägkorridor som gick vid deras gamla gård hade Trafikverket nu valt ut för den nya motorvägen. Motorvägen som gick intill deras tomt skulle byggas om, och istället för att den nya vägen skulle fortsätta gå bredvid tomten som tidigare skulle den nu gå rakt genom deras gård. Roger och Susanne som bott på gården i närmare 30 år hanterade beskedet genom att samma vecka börja besöka olika husleverantörer.

“Vi påbörjade processen mot ett nytt hus direkt och tittade på många olika typer av hus hos flera husleverantörer. Vi visste inte alls vad vi ville ha eller vart vi ville bo men vi lät det ta tid.” säger Roger.

När gäster är på besök sitter de i vardagsrummet och njuter av det härliga ryggåstaket. Här fick det inte stå någon ful TV, så det fick bli ett separat TV-rum där den kunde stå.

Det var när paret såg ett enplanshus med ryggåstak som de fastnade för modellen och den öppna känslan i huset. Nu visste de ungefär vad de ville ha och hur planlösningen skulle se ut, och två husleverantörer återstod i urvalet där de jämförde både detaljer och pris. Den ena leverantören var Alingsås Huspaket och den andra var en leverantör som tillverkar sina hus i en fabrik.

“Eftersom att Alingsås Huspaket levererar hus i lösvirke hade vi större frihet i konstruktionen och vi kunde göra val som vi inte kom åt någon annanstans. Vi behövde till exempel inte bryta av panelen med ett bleck på gavlarna, utan fick ett renare intryck på fasaden. Vi kunde ha OSB-skivor bakom gipsen, vi kunde välja en viss typ av panel som vi gillade och vi kom åt en snyggare konstruktion runt fönstren. Dessutom hamnade vi något lägre i pris hos Alingsås Huspaket.” berättar Roger.

I september 2018 gjordes den slutgiltiga beställningen av huset och våren 2019 kunde bygget dra igång. Eftersom Roger hade ett par traktorer och jordbruksmaskiner som fått plats på gården där de bodde, så det var självklart att en maskinhall skulle byggas även på den nya gården. Efter att huset var beställt fick de reda på att Alingsås Huspaket även kan leverera lantbruksbyggnader, och då var nästa process igång.

Paret kände själva inte till någon byggentreprenör som de kunde anlita för att bygga huset och maskinhallen till fast pris, men de fick flera tips av Alingsås Huspaket och valde att använda sig av en av firmorna. Under byggtiden lade Roger större delen av sin fritid på gården och genomförde olika projekt, till exempel altan, arbeten på tomten och plattan till maskinhallen. När huset och maskinhallen var färdig började han bygga ett bilgarage med förråd.

Sovrummen ligger avskilt i ena delen av huset.

“Jag tyckte att det såg lite tomt ut där.” säger Roger och pekar mot bilgaraget. “Det behövdes något där som ramade in gården, och ett garage med lite mer förvaringsmöjligheter är alltid bra att ha. När vi gjöt plattan till garaget fick vi lite bruk över och det hällde vi i en fyrkant jämte, så nu har vi en tvättplatta för motorcyklar också. När det inte finns något kvar att bygga på gården får jag väl komma igång igen och köra lite mera på vår endurobana i skogen intill.”

Huset som Roger och Susanne flyttade från var på 1,5 plan samt en källare, och det fanns alltid någon del av gården som var i behov av renovering. Nu bor de på den helt nybyggda gården med ett bostadshus i ett plan på 153 kvm, ett bekvämt boende där de ser fram emot att spendera sin framtid.

En stor och öppen tvättstuga med plats för en extra kyl och frys.

Paret utgick ifrån det hus de hittat som inspiration och har sedan gjort en del förändringar. De öppnade upp i hallen för att få mer rymd och för att skapa en smidig förvaring för ytterkläder. Huset förlängdes vilket gjorde att bland annat tvättstugan och badrummet blev rymligare. Det är Susanne som stått för inredningen och enligt Roger är det hon som gjort att huset blivit så ombonat och trivsamt.

Köket kommer från Vedum. Hyllan bakom spisen fanns inte med i planen, men eftersom att huset är byggt i lösvirke var det enkelt för snickarna att öppna upp väggen under bygget.

“Vi ville ha en ljus inredning utan att allt skulle bli helt vitt, så vi har genomgående valt gråa nyanser i huset. För det mesta har vi hållit oss inom vår budget, men vi gjorde några val där vi medvetet gick över budgeten. Det var stenbänkskivan i köket och marmorgolvet i hallen och badrummet som vi bestämde oss för att lägga lite extra på, och även all belysning.” berättar Susanne.

Roger och Susanne har lagt mycket energi på belysningen både inne och ute. I fönstren sitter väl genomtänkt belysning som inte syns dagtid, men på kvällen lyses hela huset upp av lamporna som styrs utifrån ett astrour. Även utomhusbelysningen, till exempel alla de spotlights som sitter på fasaden på maskinhallen tänds automatiskt på kvällen.

Maskinhallen är på 300 kvm. 100 kvm är isolerat och där ligger verkstaden med gott om plats att köra in fordon och alla verktyg ordnade i fina rader. I den oisolerade delen om 200 kvm finns plats för allt från husvagn till jordbruksmaskiner. Det är förberett med en lucka på gaveln och en viss typ av takstol som gör att man i framtiden kan göra ett loft i maskinhallen. På frågan vad de är mest nöjda med kring bygget och huset kan Roger inte välja en sak.

“Jag är nöjd med väldigt mycket!” säger Roger. “Jag är nöjd med detta läget, jag är nöjd med husmodellen, jag är nöjd med Alingsås Huspaket som leverantörer och jag är nöjd med Malmbergs som snickare.”

På bilden syns husets framsida som vetter inåt gården, mot framsidan av maskinhallen. Baksidan av huset ligger mot vägen med utsikt över dammen.

Våra bästa tips!

 1. Åk till olika showroom och husutställningar. Vi har varit på flera ställen och tittat på allt från planlösningar till inredningsdetaljer.
 2. Gå även på vanliga husvisningar. Ju fler hus man sett desto mer kunskap tar man med sig in i husbygget.
 3. Fundera noga över läget, hur solen rör sig och hur du kan bygga och placera huset för att få lä. Just lä är något vi skulle saknat om vi inte hade tänkt igenom det.
 4. Tänk igenom vilken utsikt du kommer få från olika platser i huset. Vad vill du se från köksbordet, och vill du till exempel se rakt igenom huset från hallen? Det är en härlig känsla.

Korta fakta:

 • Hustyp: Enplanshus
 • Storlek: 153 kvm
 • Antal rum: 4 rum och kök
 • Plats: Vårgårda
 • Byggtid bostadshus: April 2019 – november 2019.
 • Byggtid maskinhall: Januari 2020 – maj 2020. (Plattan gjordes i egen regi sommaren 2019.)
 • Kalhuggning och förberedande markarbeten påbörjades 2018 i egen regi
 • Inflyttning: November 2019
 • Snickare: Malmbergs Byggservice
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ