Klassisk villa med utespa och egen lägenhet

Hemma hos familjen Ranieli

Klassiskt vitt hus med liggande panel.

I tredje huset visste paret hur allt skulle vara!

Här på Skårs Ängar i Alingsås bor familjen Ranieli i en riktig idyll. Området är gemytligt och grannarna familjära, dessutom uppfyller det nya huset alla familjemedlemmarnas önskemål. Eftersom att detta är tredje huset som familjen bygger hade de en tydlig bild över hur de ville ha det.

Familjen Ranieli består av Linda och Robert samt deras döttrar Frida som är 18 år och Ebba som är 20 år. Deras tidigare hus byggdes när barnen var 6 och 8 år gamla, och det utformades för att vara perfekt när barnen växte upp. Det huset hade en avdelning med mindre barnrum samt allrum där barnen kunde leka och umgås. Nu såg familjens behov helt annorlunda ut och de började se sig om efter en ny tomt att bygga på.

Bygga hus. Vitt kök.

Detta blir tredje huset som Robert och Linda Ranieli bygger.

“Vi har promenerat en del med vår hund Sigge här ute på klipporna vid sjön Mjörn, och vi gillar verkligen området. När vi hörde att kommunen skulle sälja tomter här åkte vi hit och kollade. Då såg vi också att Alingsås Huspaket hade satt upp skyltar här, vi kände inte till dem sedan tidigare men vi visste att vi ville ha en lokal aktör när vi skulle bygga nytt, så vi tog kontakt med dem direkt och fick en bra känsla från start.” säger Robert.

Liggande panelen är något bredare än vanligt.

Den liggande panelen är något bredare än vanligt och var en av detaljerna som Robert och Linda fastnade för direkt när de såg den hos Alingsås Huspaket.

Familjen hade ett par saker att förhålla sig till som styrde utformningen av huset. Ett av önskemålen var att bygga en liten lägenhet i anslutning till huset, vilket kunde bli lite trixigt med tanke på att tomten var drygt 600 kvm. De undersökte olika husleverantörer och valet föll tillslut på Alingsås Huspaket. Det som avgjorde var bland annat att de kunde lösa lägenheten, vilket ingen annan av de tillfrågade leverantörerna kunde göra.

Rymlig hall. Ytterdörr i grått.

När man kommer in välkomnas man av en stor och rymlig hall.

“Vi är väldigt nöjda med hur huset blev, men det är ju vårt tredje hus så det vore väl konstigt om vi inte blev nöjda. Vi är också väldigt nöjda med Alingsås Huspaket och vår säljare Kristoffer som var fantastisk. Kontakten med Alingsås Huspaket var alltid enkel, vi var på tre möten totalt sedan hade vi gjort färdigt allt som behövdes och tagit alla beslut. Kristoffer påpekade att vi verkligen vet hur vi vill ha det.” säger Linda.

Trappan är en klassisk U-trappa med en klädkammare under för extra förvaring.

Trappan är en klassisk U-trappa med en klädkammare under för extra förvaring.

Det var i september 2019 som Robert och Linda köpte tomten och i januari var bygglovet redan klart. I april påbörjades bygget och familjen kunde flytta in i november 2020. Deras tidigare hus var ett enplanshus med högt till tak och öppet till nock. Om denna nya tomten hade tillåtit skulle det bli samma här, men med en total byggyta på 200 kvm valde de att bygga ett 1,5-planshus med förhöjt väggliv och ett tillhörande garage.

Utbyggnad med stora fönster i öppen planlösning.

Utbyggnaden med stora fönster skapar ett fint ljusinsläpp över matplats och kök.

Familjen Ranielis charmiga villa är på 195 kvm där hall, kök, vardagsrum, badrum och tvättstuga finns på nedre plan. Lägenheten har en egen entré och går även att nå inifrån genom en passage via tvättstugan. Lägenheten består av ett större rum, en hall och ett badrum. På husets övre plan finns ett allrum, ett badrum och två stora sovrum som båda har en walk-in-closet.

Allrum med högt i tak.

När man kommer upp på övervåningen möts man av ett ljust allrum med högt i tak.

När Robert och Linda hade köpt tomten här på Skårs Ängar visste de snabbt hur huset skulle se ut. De har valt att satsa på stora rymliga sovrum på övre plan, även allrummet är öppet och luftigt tack vare det fina ryggåstaket som var en viktigt detalj för paret för att få in rymd i huset. Uppe vid nocken sitter ett fönster som släpper in ljus och är en vacker detalj, både i allrummet och i badrummet som är placerade längs ryggåstaket.

Badrum med vitt kakel och mörkt golv.

I badrummet på övervåningen har Linda valt vitt kakel i kombination med ett mörkare golv.

“Jag och Robert har varit överens om det mesta under hela processen. Vi gillar samma saker och tyckte lika om det mesta, förutom när det kom till badrummen. I valet av kakel och klinker ville vi ha olika stil så vi löste det genom att inredda var sitt badrum, Robert bestämde över badrummet på nedre plan och jag över badrummet på övre plan.” säger Linda.

Stort och rymligt sovrum med walk-in-closet.

Ebbas rum är stort och rymligt, har en egen walk-in-closet och utsikt över ängarna.

Vissa saker i det nya huset är precis som i Robert och Lindas tidigare hus, samtidigt har de gjort val som är raka motsatsen. Istället för vit väggfärg och fondväggar med tapet har de här valt att måla alla väggarna med dova toner av beige. Köket var de däremot mycket nöjda med och valde samma kökslucka i samma kulör även här, och varierade uttrycket med något kortare handtag på luckorna.

Kök i klassisk stil med vita ramluckor och fläkten “Rustik” är från Fjäråskupan.

Köket är i klassisk stil med vita ramluckor och fläkten “Rustik” är från Fjäråskupan.

“Fläkten fastnade jag för direkt när jag såg den på Electrolux Home, den vill jag bara ha tänkte jag. Barnen protesterade och sa att den var ful, men jag är väldigt glad över att vi valde den för nu är det min favoritdetalj i huset. Roberts favorit är bänkskivan i sten, vi offrade balkongen för att få in bänkskivan i budgeten. Man är ju tvungen att bromsa någonstans annars kan man ruinera sig. Nu kommer vi istället att göra en balkong lite längre fram.” säger Linda.

Dörr till sovrum.

I parets sovrum kommer det i framtiden att sättas in en altandörr till en balkong.

Balkongen kommer ha sol från morgon till kväll och utgången blir från Robert och Lindas sovrum. När de hade köpt tomten var de här under många olika tidpunkter på dygnet för att se hur solen rör sig på tomten. Då kunde de till exempel planera hur de ville lägga altanen och vart de ville ha utgångarna. Parets rymliga walk-in-closet har även fungerat som kontor under det senaste året då båda jobbat mycket hemifrån.

Rymligt sovrun med dubbelsäng.

Rymliga sovrum var ett av önskemålen för Linda och Roberts tredje hus.

“Även om vi byggt två hus innan var vi inställda på att det skulle bli krävande att göra alla val. Allt från innerdörrar och dörrhandtag till trappa och trappräcke ska ju väljas. Något som var svårt var elen, det var så många beslut att ta på samma gång, som till exempel vart markiser och utomhusbelysningen ska sitta.” säger Robert.

Vardagsrumm med utgång till altan och öppen planlösning mot kök och matplats.

Vardagsrummet med utgång till altanen har en öppen planlösning mot kök och matplats.

Förutom att sitta ute på altanen som Roberts föräldrar byggt åt dem under våren är det vardagsrummet som är Lindas favoritplats. Här har man bra koll, och utsikt över matplats och kök. Det är på nedre plan som vardagen sker, medan allrummet på övre plan har en känsla av mys och ledighet. Här har familjen verkligen skapat sig ett hem som passar det skede i livet som de är i just nu.

Badrum med stora plattor i beige grå.

Badrummet på nedre plan går i en grå ton. Här har Robert fått bestämma alla detaljer.

Nu ligger fokus på att göra färdigt trädgården och Linda är i full gång med att leta efter rätt kombination av växter, så att det alltid är något som blommar under sommarhalvåret. Det blir inte mycket utrymme till gräsmattan men det kompenseras av den stora altanen. På en del av tomten kommer det läggas sten, något som paret tipsar om att lägga in i budgeten direkt eftersom det är en kostnad som man annars lätt glömmer bort.

Innerdörr i vitt.

Utbyggnaden där Frida bor fungerar i princip som en egen lägenhet med separat ingång. Dörren in till bostadshuset går via tvättstugan men går att sätta igen om det skulle behövas i framtiden.

Sovrum på 25 kvm.

Fridas rum är på ca 25 kvadrat och här finns även en utgång till altanen och familjens relaxavdelning med eget spabad. Det enda som saknas för att fylla alla dagliga behov är ett kök. Det är dock något familjen kan tänka sig att sätta in i framtiden om Frida flyttat ut och de istället bestämmer sig för att hyra ut det som en lägenhet.

Litet modernt badrum. 

Fridas egna badrum där hon fått vara med och bestämma detaljerna.

Våra bästa tips!

 1. Man behöver inte uppfinna hjulet, mycket bra är redan gjort. Titta på många olika hus och flera planlösningar, och plocka sedan ihop det som du tycker bäst om.
 2. Sociala medier är jättebra när man ska bygga hus, lägg tid på Instagram och Pinterest och samla så många idéer ni bara kan.
 3. Våga fråga! Ibland tar man för givet att saker inte går att justera, men när man väljer Alingsås Huspaket går faktiskt det mesta att lösa. Därför är viktigt att slänga ur sig frågan om det är något man funderar över.
 4. Spendera mycket tid på tomten innan ni bestämmer hur huset ska se ut. Väderstrecken kan vara avgörande för vissa beslut.

Altan med SPA-bad.

För att göra flytten lite roligare fick tjejerna bestämma hur de ville ha det på utsidan. Önskan blev ett spabad som nu är placerat utanför altandörren vid Fridas rum.

Korta fakta:

 • Hustyp: 1,5-planshus med förhöjt väggliv
 • Storlek: 195 kvm
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Plats: Alingsås
 • Byggtid: April – november 2020.
 • Inflyttning: November 2020
 • Snickare: Marab Bygg & Fastighetsservice AB
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ