Charmigt skärgårdshus med glasveranda

Hemma hos Familjen Marklund

Drömhuset smälter in i skärgårdsidyllen

På en smal liten gata mitt i skärgården ligger ett nybyggt klassiskt hus med vacker glasveranda. De pittoreska små gatorna här på Hönö är just nu kantade av blommande vallmo och var man än går slås man av doften av syrén och hav. Skärgårdsidyllen är ett faktum och nu känner Kristina och Anders att de äntligen har hittat hem.

I de lummiga trädgårdarna här på ön samsas låga knotiga äppelträd med syrén, kaprifol och rosenbuskar. Även om Kristinas och Anders hus är helt nybyggt krävs det en uppmärksam förbipasserande för att lägga märke till det. “För oss har det varit väldigt viktigt att huset ska smälta in i miljön och omgivningarna. Så fort vi har funderat på någon detalj på huset har vi gått runt och kikat på hur andra gamla hus ser ut här på ön.” berättar Anders.

Inom en snar framtid drömmer de om en amerikansk veranda med tak här över uteplatsen.

Även om Kristinas och Anders gata är liten så räknas den nästan som en genomfartsled här på Hönö där många både cyklar och går för att ta sig runt. Framför huset ligger en stor äng som används till olika aktiviteter av öborna. “Det är härligt att det hela tiden händer saker runt omkring. Vi har alltid något spännande att kika på från köksfönstret.” skrattar Kristina.

Kristina och Anders Marklund känner sig redan hemma med livet på ön.

Att flytta ut i skärgården och bygga ett helt nytt hus var inte en självklarhet. Hela resan började sommaren 2016 när Anders blev erbjuden ett nytt jobb som pastor i Hönö Missionsförsamling. Att flytta från huset i Lidköping där de bott i nästan 20 år var inget förhastat beslut. Även om en flytt verkade spännande så trivdes de egentligen väldigt bra och Kristina älskade sitt jobb som IVA-sköterska på sjukhuset i Lidköping.

Anders har genom sitt jobb inom Missionskyrkan och för Alpha Sverige rest mycket och han visste inte heller hur det skulle kännas att vara stationerad på en och samma plats genom att vara pastor i en församling igen. Det krävdes en del tankar fram och tillbaka innan de till slut bestämde sig för att tacka ja till erbjudandet, sälja huset och bli Hönöbor på riktigt. Ett beslut som de nu i efterhand inte har ångrat en sekund!

Glasverandan med matplats blir som hjärtat i huset med vackert ljusinsläpp till hela nedervåningen.

Kristina och Anders flyttade först in i kyrkans pastorsbostad som ligger på tomten bakom deras nu nybyggda hus. “Vi hade nog varit på 15-20 husvisningar här på ön utan att hitta ett hus som kändes rätt för oss. Många var fina men krävde väldigt mycket renovering och var inte det vi sökte.” säger Anders.

Den öppna planlösningen och placeringen av altandörrarna skapar bra kontakt mellan ute och inne.

Två år efter att de flyttat till ön fick de erbjudandet om att köpa loss en tomt från kyrkan till marknadspris eftersom kyrkan visste att de fortfarande sökte efter något eget. “Det är vi väldigt glada och tacksamma över. Vi har till och med havsutsikt från tomten!” berättar Anders skojfriskt och fortsätter. “Man kan se skorstenarna på lastfartygen om man står på tå på balkongen!”

Trappan som är placerad i mitten av huset gör planlösningen än mer öppen och luftig.

Valet av husleverantör var självklart för dem båda två. “Vi hade hört mycket gott om Alingsås Huspaket och snickarna vi använde hade byggt hus med dem tidigare.” berättar Anders. “Vi som aldrig har byggt hus tidigare tyckte det kändes väldigt tryggt. Husen är gedigna och man får bra service och hjälp under hela processen.” fortsätter han.

Det är många val som ska göras när man bygger hus och det kan ibland kännas lite övermäktigt. “Jag tycker det estetiska är roligt och har fått göra många av de valen under byggets gång. Vi valde t.ex. att lägga lite extra krut på ett finare golv och bänkskiva i köket eftersom det är något som kommer ligga länge och är något man inte gör om i första taget.” säger Kristina.

På övervåningen möts man av ett stort allrum med anslutning till tre sovrum och ett större badrum.

Då paret bodde i pastorsbostaden på granntomten under byggtiden kunde de ha full uppsikt över bygget från balkongen. “Jag gick över när hantverkarna kom vid 07 varje dag, stannade tills de hade rast vid 8.30 och sen åkte jag till jobbet.” berättar Anders. “Det var väldigt trevligt att kunna vara med på plats, hjälpa till med det jag kunde, ta snabba beslut och ha en bra dialog med hantverkarna.” fortsätter han.

Inspirationen till dubbeldörrarna till balkongen kom efter att paret besökt ett husbygge på grannön Öckerö.

Kristina och Anders valde att använda sig av lokala hantverkare från ön. Det kändes bra och tryggt att anlita folk som är vana vid att bygga hus anpassat efter det tuffa klimat som råder här ute i skärgården. “Eller som hantverkarna själva brukar skoja – Vi har inte råd att göra något dåligt för vi kommer inte undan med det när vi alla bor på samma ö!” skrattar Anders.

Ett av husets två gästrum redo att ta emot både barn och barnbarn.

Själva husbygget gick snabbt. På bara 6 månader från byggstart stod huset inflyttningsklart och då är till och med semestern inräknad. “Vi har varit supernöjda med alla hantverkare som hjälpt oss. Speciellt tacksamma för våra lokala snickare från Jörnestrand Bygg.

Många här på ön har fått roliga smeknamn också, som “Schakt-Owe” till exempel! Han hjälpte oss att spränga på tomten innan bygget kunde börja. Det har faktiskt varit en dröm för mig att få ha ett berg på tomten och det har vi ju faktiskt nu!” ler Anders.

Lantligt och luftigt kök från Vedum med utsikt över berget och ängen.

För Kristina har istället drömmen om en öppen planlösning gått i uppfyllelse. “Jag vill kunna stå i köket och samtidigt ha kontakt med gästerna på uteplatsen. Till en början kändes det som om allt skulle bli alldeles för stort och öppet på nedervåningen, men nu när allt är klart är vi väldigt nöjda med hur planlösningen blev!”

Paret valde att göra en platsbyggd fönsterbräda som löper längs med hela glasverandan.

“Vi kladdade ner lite idéer med en kulspetspenna på ett A4-papper och tog med det till Alingsås Huspaket. Det var sedan Simon som hjälpte oss att göra verklighet av det. Han har varit jättebra att jobba med! Även om vi kom med en lista på fem ändringar så har det inte varit några konstigheter att lösa det. Det gick både snabbt och smidigt!”

Alla fönster är utflyttade för att ligga i linje med fasaden då det är vanligt på gamla skärgårdshus.

För att försäkra sig om att huset skulle smälta in i miljön med de andra gamla skärgårdshusen på Hönö bjöd de in folk de kände från trakten för att få tips och råd. Några av tipsen var att ta bort stolpar mellan fönstren i glasverandan samt att höja vägglivet ytterligare lite i sovrummen på övervåningen. Det gjorde både att man lättare kan stå raklång i sovrummen, men gjorde även att takvinkeln blev mer lik de andra gamla husen här ute på Hönö.

Rummen på ovanvåningen har förhöjt väggliv som gör att man lättare kan stå raklång.

Anders och Kristina har besökt showroomet i Bergstena flera gånger. “Eftersom det finns så himla många valmöjligheter var det skönt att kunna utgå från Alingsås Huspakets standarder. Det finns tre olika nivåer på standarder att välja mellan och sedan finns det olika alternativ för varje standard. Det gjorde det hela mycket enklare att välja.” säger Anders.

Ett badrum med plats för badkar var något som Kristina drömt om.

Trots att hela husbygget gick rekordsnabbt blev det några perioder där bygget stått stilla. “Det kändes väldigt stressigt just då, men vi är egentligen bara tacksamma för det nu i efterhand. Det gjorde att vi fick lite mer betänketid och hann göra mer genomtänkta val.”

Ett av två gästrum på övervåningen har en bäddsoffa och plats för många gäster.

Kristina och Anders har tre vuxna barn och 6 barnbarn som alla bor i olika städer i Västra Götaland. “Vi vill såklart att de ska kunna komma och hälsa på så mycket som möjligt och att detta ska bli som ett samlingsställe där vi alla kan umgås tillsammans!” berättar Kristina.

Det märks att hem och inredning är ett stort intresse hos Kristina som hittar mycket inspiration på Instagram. “Vi kommer nog att tapetsera i några rum här hemma framöver men vi avvaktade med det under bygget. Vi målade allting vitt för att slippa ta så många val samtidigt. Nu kan vi välja sådana detaljer i lugn och ro istället när vi bott in oss lite.” säger hon.

Kristina har nu vidareutbildat sig till distriktssköterska och jobbar idag på fastlandet nära Hönö. “Trots att vi bor på en ö så cyklar jag till jobbet varje dag. Det är jättehärligt att få lite motion på väg till och från jobbet och få andas frisk havsluft på färjan över till fastlandet. Anders kan promenera längs de mysiga små gatorna till jobbet varje dag. Det känns jättebra! Nu är vi ju faktiskt öbor på riktigt!” säger hon och ler.

Våra bästa tips!

 1. Hitta en bra snickare! Gå på referenser och träffa dem innan för att se så ni tänker likadant och kan hålla en bra dialog.
 2. Stressa inte fram val i onödan. Försök stanna upp, pausa och känna efter så det blir rätt.
 3. Leta mycket inspiration men ta hjälp av experter. Alingsås Huspaket sitter på mycket kunskap och många bra tips!
 4. Lita på din magkänsla! Den brukar stämma förvånansvärt bra.

 

 

Korta fakta:

Hustyp: Klassiskt 2-planshus

Storlek: 150 kvm

Antal rum: 5 rum och kök

Plats: Hönö

Byggtid: 6 månader

Inflyttning: Hösten 2019

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ