Grannarna blev bästa vänner under husbygget

Hemma hos familjen Nordström och familjen Almerfelt/Karlsson

Två röda hus

För två år sedan kände inte Börje och Ulrika paret Håkan och Anette, men när de blev grannar fann de en vänskap som de inte hade räknat med. Det var drömmen om en lugn och skön plats där de kunde njuta av livet som pensionärer som förde dem samman. I Östadkulle utanför Alingsås köpte paren var sin tomt, och när de följdes åt under byggprocessen hittade de en stark gemenskap.

Det var när tre lediga tomter i Östadkulle skulle visas som familjerna träffades för första gången. I september 2020 köpte de tomterna bredvid varandra ovetandes om hur mycket de skulle uppskatta sina nya grannar. “Det var festligt att vi hittade var sin tomt som vi ville ha. Vi fastnade för vår tomt, och Håkan och Anette var hela tiden inställda på den tomten som de köpte. Det var tur att vi inte ville ha samma,” säger Ulrika.

Från vänster: Börje, Håkan, Anette och Ulrika.
Från vänster: Börje, Håkan, Anette och Ulrika.

Håkan och Anettes barn hade flyttat hemifrån och deras hus i tre våningar krävde mycket underhåll. När de hade hittat en tomt och bestämt sig för att bygga nytt hus hade de några specifika krav på utformningen, det skulle vara ett lättskött enplanshus. Markägaren som de köpte tomten av rekommenderade Alingsås Huspaket, och det var konceptet med lösvirke som lockade dem mest. “Man har ju hört att lösvirke alltid är bäst” säger Håkan som är mycket nöjd med valet av Alingsås Huspaket som husleverantör.

Två personer skakar hand framför ett rött hus
Här bor Håkan och Anette i sitt enplanshus på 133 kvm.

Eftersom att Håkan och Anette inte visste hur de ville utforma sitt hus när de kom till Alingsås Huspaket tog säljaren Mattias fram olika förslag på enplanshus och planritningar. Paret fastnade för ett hus som Alingsås Huspaket redan hade levererat, med härlig rymd och öppet till nock i vardagsrummet. Eftersom att detta hus redan hade förverkligats av andra husbyggare fick Håkan och Anette möjlighet att hälsa på för att se huset i verkligheten.

Två personer fikar framför en röd fasad.
Ett stenkast bort har Börje och Ulrika byggt sitt enplanshus på 116 kvm efter samma planritning.

Börje och Ulrika är på en liknande plats i livet som Håkan och Anette, de har barn som flyttat hemifrån och hade ett hus som blev för krävande. Även Börje och Ulrika blev nyfikna på Alingsås Huspaket och lockades av att välja en lokal husleverantör med tillverkning endast 4 km från byggplatsen. Vid sitt första besök fick de en rundtur i produktionen och blev säkra på sitt val. Även Börje och Ulrika fick hjälp av Mattias för att hitta sin blivande husmodell men denna gången blev det svårare, inget kändes riktigt bra. Mattias visade till slut vilket hus Håkan och Anette hade utgått ifrån, och då sa det klick.

Parkettgolv i det nyabyggda huset

Öppet till knock och utsikt mot köket
Övre bilden är tagen hos Håkan och Anette. Nedre bilden visar samma vinkel inne hos Börje och Ulrika.

“Vi fastnade för samma planritning men vi har anpassat huset på olika sätt så att de uppfattas lite olika. Vårt hus är bredare jämfört med Börje och Ulrikas, vår vägg mellan kök och hall är kortare och huset är dessutom spegelvänt. Ibland när vi kommer in till Börje och Ullis känns det riktigt svårt att förstå att vi har utgått från samma planritning. Det är lite roligt att husen kunde bli så olika,” säger Håkan.

Högt i tak med stora fönster
Stora fönster med mycket ljusinsläpp
Övre bilden är tagen hos Håkan och Anette, och den nedre bilden hos Börje och Ulrika.

Båda familjerna tyckte att det var värdefullt att utgå från en planlösning och fritt kunna göra justeringar efter eget behov. Alingsås Huspaket hjälpte till att rita om husen efter önskemål och ingenting var omöjligt. Håkan och Anette gjorde ena sovrummet mindre för att få plats med en klädkammare, medan Börje och Ulrika gjorde om entrésidan och lade till en farstukvist. Båda familjerna valde att sätta in ett halvmånefönster vid nocken i vardagsrummet, och ta bort det större glaspartiet som fanns på originalritningen.

Kök med fönster
Hos Börje och Ulrika går köket i en vit lantlig stil. Här valde de att ändra till två liggande fönster för att få plats med fler överskåp i köket.

Processen till att huset beställdes gick snabbt och smidigt. För Börje och Ulrika gick det så snabbt att de sprang om Håkan och Anette och fick ett försprång på två veckor. Då och då får Börje en pik från Håkan om att han smet före i kön. Snickarfirman som tog sig an båda husen var Malmbergs Byggservice och i maj restes stommarna. Börje och Ulrika höll sitt försprång och flyttade in i slutet av oktober, och Håkan och Anette flyttade in i mitten av november 2021.

Kök med köksfläkt
Även hos Håkan och Anette är luckorna lantligt vita med liknande detaljer som hos sina grannar. Ändå blir köken väldigt olika när de väl kommer på plats.

“Under byggprocessen spenderade vi all ledig tid här och då lärde vi känna Börje och Ullis som också la mycket tid här på bygget. Det var faktiskt en väldigt mysig period. Det känns otroligt bra att vi fått så fina grannar, det är tryggt och trevligt. Vi har mycket gemensamt och har trevligt ihop, vi fikar tillsammans ibland och vi hjälps åt när det behövs. Man kan vara hundvakt, vattna blommor åt varandra och ha lite koll när man är bortrest,” säger Anette.

Två köksfläktar
Samma spiskåpa kan få helt olika uttryck beroende på materialvalen och detaljerna runt omkring.

För att besluta sig om de exteriöra och interiöra detaljerna tog familjerna hjälp av Alingsås Huspakets showroom där ett urval av de material man kan välja mellan finns representerade. Här finns allt från lister, fönsterbrädor, trappor, ytterpaneler, hängrännor, fönster, dörrar och takpannor. Det blev många snabba beslut och när någon körde fast kunde de bolla valen med Alingsås Huspaket.

“Under processen har vi tittat mycket på varandras ritningar. Det har varit jätteroligt, men det har också varit jättebra att kunna jämföra. Vi har kunnat hjälpa varandra fram till det bästa alternativet, men man har också hittat en del personliga lösningar. Det jag tyckte var svårast att välja var golven. När vi hade velat ett tag berättade Mattias att Börje och Ullis skulle ha en 3-stavsparkett i ek i sovrummen, och samma alternativ med mindre kvistar i kök och vardagsrum. Då sa vi, vi tar samma!” säger Anette.

Båda paren tycker att hela byggprocessen har gått smidigt och fungerat väldigt bra. Anette berättar också att hon och Håkan konstigt nog har tyckt samma under hela processen.

Person går mot rött hus
Börje och Ulrika valde att måla in knutar och vindskivor i samma röda färg som huset för att underlätta målningen.

“Vi uppskattade att vi kunde bolla i princip allt med Alingsås Huspaket. Dom besökte oss till exempel här på tomten och tillsammans tittade vi på hur vi kunde placera huset. Vi satte ut pinnar som markerade husets placering och funderade över väderstrecken och hur solen rör sig. Dom har ju mycket erfarenhet så det var väldigt värdefullt att höra deras tankar.” säger Börje.

Badrum och kamin
Badrum och vardagsrum med kamin hos Håkan och Anette. Båda paren valde att sätta in likadana kaminer.

Våra bästa tips!

 1. Börje tipsar om något han önskar att han själv var bättre på, att stämma av med snickarna för att vara insatt i processen. Snickarna har full koll på sitt arbete, men att förmedla det till byggherren är inte prioriterat. Det är upp till byggherren att ställa frågor för att slippa oro över att inte förstå vad som händer.
 2. Ytterpanelen kommer grund- och mellanstruken, men passa på att stryka det tredje lagret med färg som krävs för att täcka spikhuvuden och kapningar medan byggställningen fortfarande är uppe.
 3. För att slippa göra huset större lade Börje och Ulrika en klädkammare i garaget, för förvaring av sådant som inte används så ofta.
 4. Om Håkan skulle ändra på något skulle det vara placeringen där rören från golvvärmen kommer upp. Kolla upp vart dessa hamnar medan du fortfarande kan ändra.
 5. Börje och Ulrika valde att planera vissa detaljer i köket i efterhand, men Börje tipsar om att istället försöka planera både kök och garderober genom Alingsås Huspaket så långt det går. Det skulle bli mer kostnadseffektivt att få med allt på ritningen och beställa helheten via Alingsås Huspaket.

Rött hus med altan

 

Kort fakta Börje och Ulrika:

Hustyp: 1-planshus

Storlek: 116 kvm

Antal rum: 4 rum och kök

Plats: Östadkulle, Vårgårda

Byggtid: 10 månader

Inflyttning: oktober 2021

 

Kort fakta Håkan och Anette:

Hustyp: 1-planshus

Storlek: 133 kvm

Antal rum: 4 rum och kök

Plats: Östadkulle, Vårgårda

Byggtid: 10 månader

Inflyttning: november 2021

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ