Enplanshuset i lösvirke är 70-plussarnas drömhus

Hemma hos familjen Hårsmar

Enplanshus i vitt

Släktgården här i Herrljunga byggdes av Kurts farfar i början av 1900-talet, och sedan 70-talet har Kurt och hans bror drivit och utvecklat verksamheten. För två år sedan flyttade Kurt och Ingrid in i sitt nybyggda lösvirkeshus byggt på tillhörande betesmark. Närheten till dottern och barnbarn ger många av de fördelar som ett generationsboende har. Kurt och Ingrid som båda fyllt 70 år har skapat ett genomtänkt och bekvämt boende som passar deras vardag perfekt.

“Nu ska ni få se hur ett par 70-plussare kan bo!” säger Ingrid glatt när vi besöker paret Hårsmars nya villa i Herrljunga. De bodde tidigare i ett tvåvåningshus med källare på gården. Ett stort hus innebär mycket underhåll, många trappsteg och mycket yta att städa. Nu har parets äldsta son tagit över det stora huset, och i maj 2021 flyttade Kurt och Ingrid in i ett nybyggt hus som passar deras situation betydligt bättre.

Vitt enplanshus i lösvirke

Stolpar med utomhusbelysning, bärbuskar och fruktträd är några av de saker som står näst på tur att addera till trädgården.

“Vi har tänkt igenom varenda detalj i huset och fått det precis som vi vill ha det. Vi skulle inte vilja ändra på något! Det viktigaste var att huset skulle vara i ett plan och så underhållsfritt som möjligt. För att kunna utforma planlösningen åkte vi runt och tittade på många olika hus. Vi hittade en planlösning vi gillade och som vi utgick från, men när vi tänkt igenom alla detaljer slutade det med något helt annat. Vi spegelvände och spegelvände och spegelvände, och efter mycket arbete kändes det helt rätt”, berättar Ingrid.

Parkering mellan husen

Mellan groventrén och garaget har paret valt att göra plats för en praktisk parkering.

Kurt och Ingrid tänkte mycket på sträckan som matkassarna behöver bäras, och hur de kunde göra denna sträckan så kort som möjligt. De löste detta på ett mycket smart sätt genom att placera groventrén i anslutning till köket, och se till att man kunde parkera bilen precis vid ytterdörren in till groventrén. Dessutom har de placerat sitt garage så att det på ett genomtänkt sätt skymmer groventrén, och att bilen får en skyddad parkeringsplats där emellan.

Stora fönster upp till tak

Utbyggnaden som vetter mot nord/nordväst har en utgång på varje sida till den stora altanen.

Från början var huset tänkt att placeras på en annan bit mark, högre upp intill en dunge. När utformningen av huset började klarna tyckte paret att denna typ av hus inte gjorde sig så bra på den platsen. Kurt och Ingrid fastnade nämligen för ett stort glasparti i vardagsrummet med öppet till nock. Det innebär ett stort ljusinsläpp med också ett varmare inomhusklimat om fönstren placeras på den soliga södersidan. För att kunna placera huset i ett bättre läge sett till väderstrecken valde de att byta till en annan tomt närmare de öppna fälten. Då föll det sig naturligt att lägga det stora fönsterpartiet mot norr och få de vida vyerna som utsikt.

Paret i köket

Välkomna hem till Kurt och Ingrid.

“Våra stora fönster vetter mot nord/nordväst så nu är det endast några dagar om året, när solen står som högst, som solstrålarna når ytterkanten av fönstret. Om vi hade placerat fönstren i söderläge hade det varit kokhett här inne om somrarna, och med gardiner för fönstren hade vi ändå inte kunnat njuta av utsikten”, säger Ingrid som nu kan njuta av ett ljust och härligt vardagsrum i lagom temperatur.

Vardagsrum och matplats

I vardagsrummet får de plats med både en större matgrupp och en soffgrupp.

Eftersom att Kurt och Ingrid hade en tydlig vision behövde de arbeta med en husleverantör som kunde leverera ett hus precis enligt parets önskemål. Därför föll valet på Alingsås Huspaket som de kände till sedan tidigare. De var också noga med att få arbeta med samma snickare som hjälpt familjen vid tidigare renoveringar. I väntan på att Råkeberg Bygg AB skulle bli tillgängliga gjorde paret färdig processen tillsammans med Alingsås Huspaket och sökte bygglov.

Braskamin i vardagsrummet

Kaminen beställdes innan huset stod färdigt och fick sedan fraktas från en ladugård intill i en traktorskopa. Efter stor nervositet kom den välbehållen på plats.

“Vi kände till Alingsås Huspaket tidigare, och Ingrids syster och svåger pratade gott om företaget efter att ha varit där på ett studiebesök. Hos Alingsås Huspaket kunde vi få vårt hus precis som vi ville ha det, och det var lätt att göra ändringar under processen. Eftersom att de levererar lösvirke var det dessutom möjligt att göra vissa justeringar under byggets gång. Materialet levereras ju som ett plockepinn, stommen är exaktkapad och färdig att sätta ihop vid leverans vilket uppskattades av snickarna”, säger Kurt.

Korridor och gästtoalett i enplanshuset

Från korridoren kommer man till en garderob, ett badrum, gästrum, parets sovrum och Kurts kontor. Gästtoaletten till höger i bild finns i anslutning till hallen.

Det var på våren 2020 som Kurt och Ingrid bestämde sig för Alingsås Huspaket som husleverantör. Till det första mötet med säljaren Svante hade paret med sig en planritning med två sovrum, men när de tillslut kände sig helt nöjda med utformningen hade huset tre sovrum. Det var när Kurt kom med idéen att klädkammaren skulle kunna bli ett arbetsrum som Ingrid insåg att de behövde tre sovrum. Paret Hårsmars hus blev på 128 kvadrat och inrymmer ett kök, ett vardagsrum, hall, WC, ett större badrum, tvättstuga/groventré, ett sovrum, ett gästrum och ett arbetsrum.

Stort badrum med vitt kakel

Det stora badrummet inger en modern känsla med vitt kakel och mörk klinker samt inredning i kulören linnebeige med svarta och kromade detaljer.

“Alingsås Huspaket hjälpte oss att rita upp huset och kom med bra input. Under processen kom vi på det ena efter det andra som vi ville justera, och det var aldrig några problem. Först hade vi till exempel inget fönster på gästtoaletten så det lade vi till, och i sista sekund kom vi på att vi ville ha en uteplats i skuggläge. Då bytte vi ut ett fast fönster i vardagsrummet mot en altandörr mot öster. Det är vi väldigt nöjda med. Till slut sa Kurt till mig att jag måste sluta upp med ändringar”, säger Ingrid och skrattar.

Spotlights i det gipsade taket

Att de valt en slät gips i taket istället för fasade skivor gjorde att ingen spotlights riskerade att hamna i en skarv.

Kurt poängterar att det är Ingrid som har skött tankeverksamheten under husprocessen och gjort att varje detalj är så genomtänkt. “Jag tycker det är roligt med inredning nu när jag som pensionär har mer tid att lägga på det. När jag skulle sätta upp gardiner i sovrummet lånade jag till exempel hem flera olika färger för att hitta de som passade allra bäst”, berättar Ingrid samtidigt som hon rättar till gardinen som Kurt precis flyttat på.

Golvet Ek Coast från Kährs

Det enstaviga golvet heter Ek Coast och kommer från Kährs.

“Vi byggde huset mitt under pandemin och eftersom vi inte ville åka runt till massa butiker i onödan, tog vi hjälp av inredningsstylisterna Maria och Josefine på Joforma (https://www.joforma.se/). De kom med jättebra tips och förslag på färger och material som vi kunde kombinera för att få en helhetskänsla i huset. Det som vi uppskattade extra mycket var att de tog med sig proverna hem till oss på besöken”, berättar Ingrid.

kök från Electrolux Sentens

Paret valde ett kök från Electrolux Sentens och blev nöjda med att de hade luckor i just den grå kulör som de önskade.

Paret använde sig av Alingsås Huspakets showroom i Bergstena när de skulle ta beslut om husets detaljer, både interiört och exteriört. Det var några detaljer som de ville avvakta med tills husets väggar var på plats, för att lättare kunna skapa sig en känsla över hur varje rum skulle bli. Dessa detaljer var till exempel fönsterbrädor, som senare skapades av snickarna själva.

Snickerier med inramning av fönster

Ingrid och Kurt är väldigt nöjda med det fina jobbet snickarna gjorde med inramningen av fönstren.

“Snickeriarbetet är något av det vi är allra mest nöjda med i huset. Att använda sig av snickare som man känner sig trygga med är A och O. De kom med bra förslag på lösningar som vi själva inte tänkt på. De byggde till exempel en platsbyggd skohylla i tvättstugan, och gjorde ett fantastiskt fint arbete med listerna kring fönstren i vardagsrummet. Det är till och med fina allmogelister inne i de platsbyggda garderoberna. En av snickarna, Oskar, jobbar inte som snickare längre. Han började som projektledare på Alingsås Huspaket efter att han byggt vårt hus”, berättar Kurt.

Skåp med förvaring i köket

Det stora skåpet i köket planerades in redan när huset ritades för att få tillräckligt med förvaringsutrymme i köket.

I köket har Kurt och Ingrid sitt köksbord och i vardagsrummet finns gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord. När det är dags att samla hela familjen hamnar de 8 barnbarnen vid bordet i köket, och i matsalen får de åtta vuxna gott om plats. Ingrids egna favoritplats är i fåtöljen framför kaminen och tv:n, där stickningen gärna åker fram.

Kök från Sentens och köksluckorna heter Herrgård, ljusgrå Tradition. Bänkskiva i kvartskomposit.

 Köket kommer från Sentens och köksluckorna heter Herrgård, ljusgrå Tradition. Bänkskivan är i kvartskomposit.

“När vår dotter byggde hus här på granntomten för fem år sedan kunde vi ju följa processen, och då fick vi flera tips som vi själva kunde använda oss av. Vi upptäckte till exempel att det är viktigt att planera in och beställa skärbrädor till köket. De är ovanligt med önskemål om skärbrädor men eftersom att vi valde utförandet Tradition gick det att lösa”, säger Ingrid. Hon demonstrerar vikten av att kunna dra ut en skärbräda under bänkskivan när man lagar mat och bakar. Själv tycker hon det är perfekt när man t ex bakar rulltårta och demonstrerar sedan kakans resa från ugnen, upp på arbetsbänken för att sedan vändas ner på skärbrädan innan den rullas till en färdig rulltårta.

Plastmatta i tvättstugan

I tvättstugan valde Ingrid en plastmatta istället för klinkers för att det är praktiskt och lätt att städa när det inte är några fogar.

Våra bästa tips!

 1. Placera stora fönster som ska gå upp i nock mot norr för att få en behagligare inomhustemperatur på sommaren.
 2. Glöm inte eluttag i köksön, placera de till exempel på gaveln under bänkskivan. Det underlättar när man ska använda en matberedare eller köksassistent.
 3. När man blir äldre kan man behöva en del hjälpmedel i badrummet, därför är ett tips att ha två toaletter i huset. Ett praktiskt badrum, samt en gästtoalett där gästerna slipper alla hjälpmedel.
 4. Ta god tid på dig! Tack vare att Kurt och Ingrid hade tid att planera sitt hus blev resultatet precis som de önskade.

Svart tak från benders.

Takpannorna är en modell från Benders som har en blankare yta och därför är extra motståndskraftig mot påväxt. Paret Hårsmar valde ett svart tak för att solpanelerna skulle smälta in bra.

 

Kortfakta:

 • Hustyp: 1-planshus
 • Storlek: 128 kvm
 • Antal rum: 4 rum + kök
 • Plats: Herrljunga
 • Byggtid: 6 månader
 • Snickare: Råkeberg Bygg AB
 • Inflyttning: Maj 2021
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ