Det amerikanska och skandinaviska möts i drömhuset

Hemma hos familjen Azizollahi

Hemma hos reportage. Hus med veranda.

I fyra år hade Khasha och Shelly bott med sina tre barn i ett radhus i Floda när drömmarna om ett eget hus tog fart på riktigt. De spanade efter en plats att bygga på och 2020 trodde familjen att de hittat den perfekta tomten. Denna tomt blev tyvärr inte deras, men den snälla markägaren ville gärna uppfylla deras dröm och styckade av ytterligare en tomt och sålde till familjen Azizollahi. Detta visade sig vara den perfekta tomten! Under byggtiden på 8 månader hyrde de ett litet hus på 50 kvm och i maj 2022 fick de äntligen flytta in på sina 180 nya kvadratmeter med 270 cm i tak. Här är husdrömmen där den skandinaviska stilen möter den amerikanska.

Efter att ha bott 12 år i USA där de fått sönerna Darian och Felix kände Shelly och Khasha att de var redo för nya äventyr. År 2013 flyttade hela familjen till Sverige och Khasha var nu tillbaka i Göteborgsområdet där han är uppväxt. Under många år bodde de i ett trevligt radhusområde men de hade redan från början en förhoppning om att kunna flytta vidare inom 5-7 år, till ett hus med lite mer avstånd till närmaste granne. Med erfarenhet från huspriserna i USA trodde familjen först inte att de skulle ha råd med ett sådant hus de drömde om.

De ville ändå undersöka saken och hörde sig för hos flera husleverantörer. Ett garage i anslutning till huset och en amerikansk veranda stod långt upp på önskelistan. När Alingsås Huspaket tog fram ett prisförslag till Khasha och Shelly överraskades de över att både veranda och garage rymdes inom budget, så de bestämde sig för att genomföra processen.

Paret står i new-englandhuset

Här bor Shelly, Khasha och deras tre barn Darian, Felix och Roya.

“Vi trodde aldrig att vi skulle kunna få både veranda och garage direkt, så när vi fick reda på att det var möjligt blev vi otroligt glada. Vissa tyckte nog att vi var galna som prioriterade garage, istället för att avvakta och lägga mer krut på huset när man ändå bygger nytt. Men detta var en dröm för oss. Efter att ha träffat flera husleverantörer kände vi att Alingsås Huspaket var trevligast, detta var människor som vi ville jobba med! Här kunde vi dessutom få vårt hus precis som vi ville ha det,” säger Khasha.

Huset utifrån. Vitt hus med mörkt tak. Liggande panel.

För paret var det viktigt att få in den amerikanska stilen i deras nya drömhus här i Sverige.

Tomten där Khasha och Shellys hus står ligger i Floda och är en härlig naturtomt med vacker utsikt över skogen intill. Det var inte självklart att det skulle bli såhär bra, marken sluttade och det var svårt att visualisera hur utsikten skulle bli. Efter att man röjt på tomten och marken hade planats ut blev resultatet ännu en positiv överraskning för familjen.

Entré till huset med amerikansk veranda.

En pampig amerikansk entré var ett måste för Shelly som är uppväxt i Pennsylvania. Dörren är extra bred och beställd från Dörrmakeriet på Öland.

“Vi trodde först att vi skulle behöva bygga ett suterränghus eftersom att tomten sluttade så mycket, men jag gick inte med på det. Entréplan skulle isåfall bli på andra våning med ett ganska mörkt bottenplan, medan vi istället ville ha en maffig entré så som vi har idag. Med hjälp av Christer och Mattias på Alingsås Huspaket och vår markentreprenör kom vi fram till att det går att plana ut hela tomten så länge vi kunde fixa en rejäl stödmur på baksidan av huset. Så muren jobbade vi med in i sista sekund,” säger Shelly.

Stora försnterpartier där man ser muren utanför.

Utanför fönstren i vardagsrummet ser man den vackra muren som de lagt ner mycket tid och kärlek på.

I november gjöts plattan till huset och familjen hade precis blivit klar med muren som består av gabioner. På den sida av muren som vetter mot huset la Shelly varje sten för hand för att skapa en vacker yta, och sedan fylldes resten av gabionerna med en grävskopa. De insåg att den planerade muren på en meter inte skulle räcka, så efter en ändring i bygglovet fick de invänta godkännande på att dubbla muren till 2 meter.

Allrum på övervåningen med färgglad inredning.

På övervåningen finns ett allrum, barnens tre sovrum och ett kontor.

För markarbetet tog familjen hjälp av en lokal entreprenör, och Marab anlitades som snickare. I maj 2022 var huset klart för inflytt och familjen började njuta av sitt nya hus. “Från att ha bott fem personer på 50 kvm var vi överlyckliga att ha gott om plats igen. Barnen som är 13, 10 och 6 år har fått varsitt rum och så mycket yta att de tror att det är okej att spela fotboll inomhus nu,” säger Khasha och skrattar.

Kök i amerikansk stil. Svarta förnster i bakgrunden.

Detaljer som gett köket en amerikansk karaktär är bland annat symmetrin, de spröjsade svarta fönstren och den gedigna köksön.

Förutom garage och veranda var det några saker som Khasha och Shelly var noga med redan från början. Huset skulle ha svarta fönster och en stor och bred entrédörr i svart. Parets sovrum skulle vara på nedervåningen och minst tre sovrum skulle finnas på övervåningen. Planlösningen mellan kök och vardagsrum skulle kännas öppen, och familj och vänner skulle kunna samlas runt en stor amerikansk köksö.

Badrum med skjutdörr i trä.

Kommoden i parets privata badrum samt den gedigna skjutdörren i trä är specialbeställda från ett snickeri.

Med dessa tankar som utgångspunkt letade Khasha och Shelly efter en husleverantör, och när valet fallit på Alingsås Huspaket tog de fram ett förslag över en planritning som uppfyllde familjens alla behov. Detta förslag satte grunden för huset och endast några mindre justeringar gjordes efter det. Sedan utformades husets utsida, även det tillsammans med Alingsås Huspaket.

Platsbyggd bokylla ovanför tv.

Bokhyllan i vardagsrummet är platsbyggd av lokala snickare.

“När vi letade husleverantör var vi på Husknuten och gick där in i två likadana hus. Det var något med känslan i husen som skiljde sig, och när vi fick reda på att det ena huset hade en takhöjd på 240 cm och det andra på 270 cm beslutade vi oss för att också välja 270 cm. Det ger en helt annan rymd till huset. Vi åkte också till bostadsområdet Skårs Ängar för inspiration, dit Alingsås Huspaket levererat flera hus. Där kollade vi framförallt på olika ytterpaneler, om vi skulle ha liggande eller stående samt vilken bredd. Det var ett bra sätt för att få inspiration,” säger Khasha.

Inredningen i huset.

Inredningen går i jordnära toner med inslag av trä och svarta detaljer.

Paret berättar att de utvecklat sin inredningsstil under åren. I tidigare hus de bott i har de haft allt från en modern stil till ingen stil alls. Idag är deras stil en kombination av det klassiskt amerikanska och det dova skandinaviska. Paret har varit överens kring alla beslut under resan, och den moodboard som Shelly tog fram i början av processen har fått styra alla val för att få en enhetlig stil och känsla i huset. “Tack Pinterest för allt!” säger Shelly.

VAckert kakel i badrummet på andra våningen.

I badrummet på övervåningen prioriterade de att vänta med badkaret för att lägga mer krut på ett vackert kakel.

Att bygga hus tar på krafterna, speciellt när båda arbetar heltid, familjen består av tre barn, Khasha är fotbollstränare och på fritiden samsas man på 50 kvm. Trots det spenderade de mycket tid på arbetsplatsen och Shelly bakade mängder av kakor för att varje dag kunna bjuda snickarna på fika. Intensiteten varierade under byggprocessen och familjen fick försöka vara selektiva med vad de la energi på. Kontraktsskrivning med Alingsås Huspaket och besluten som det innebar, byggnation av stödmur samt elen i huset var projekt som familjen la otroligt mycket tid på. Även köket var något som Khasha och Shelly tänkte länge på.

Stort fönsterparti i köket.

Från köket har de utsikt över skogen och trädgården som de ska bygga upp under kommande år.

“Från början ville vi ha köket i anslutning till garaget för att ha nära när man bär in matkassarna, men för att ta tillvara på den vackra utsikten blev det bättre att göra såhär, med köket i bortre änden och garaget närmast vägen. Vi har tänkt mycket på utformningen av köket och fick bra hjälp av Electrolux Home. Ett skafferi att gå in i var något vi fick prioritera bort då det inte fanns någon naturlig plats för det. Vi prioriterade däremot en specialbeställd bänkskiva till köksön,” säger Khasha.

Specialbeställt trappräcke i svart.

Trappräcket är specialbeställt från en lokal smed.

För att göra sitt hus mer personligt och uppnå stilen från Shellys moodboard valde paret att ta hjälp av en finsnickare till en del detaljer i huset, till exempel bänkskivan på köksön, kommoderna på bottenvåningen, den platsbyggda hyllan i vardagsrummet och den maffiga skjutdörren mellan sovrum och badrum. “Vi försökte att inte välja bort för många detaljer från Alingsås Huspaket för att ha så mycket som möjligt samlat på ett ställe. Varje detalj som väljs bort blir en ny kontaktyta för oss som vi behöver ta ansvar över,” säger Khasha.

Matplats med utgång till altanen.

I anslutning till köket och vardagsrummet har de även en matplats med utgång till altanen.

Paret är väldigt nöjda med den standard som Alingsås Huspaket erbjuder. Showroomet i Bergstena nyttjades för att känna på material och se olika alternativ. Under ett möte på Alingsås Huspaket var det till exempel fokus på fönster, fönstersmygar och fönsterbrädor. Precis innan den slutgiltiga beställningen gjorde familjen några justeringar i planlösningen som de idag är mycket nöjda med att de gjorde. Groventrén med tvättstuga var först även ett teknikrum, men tekniken fick ett eget rum i garaget för att ge mer plats till tvätt och förvaring. Dessutom hade tekniken förmodligen hörts in till sovrummet om nätterna om placeringen blivit oförändrad.

Hallen med dörr till tvättstugan. Därfifrån finns en dörr till garaget.

Från hallen finns en ingång till tvättstugan och från tvättstugan kan man gå innervägen till garaget.

Barnens tre sovrum kompletterades med ett litet förråd i varje rum istället för att använda lösa garderober. Khasha fick även en tanke på om det gick att skapa lite mer rymd i allrummet på ovanvåningen. Då tog Alingsås Huspaket fram ett förslag på hur man skulle kunna öppna upp till nock i det rummet. “Det var verkligen helt otroligt bra att jobba med Alingsås Huspaket. De var jätteflexibla och sa aldrig nej till något!” säger Khasha.

Inbyggt tvättnedkast till tvättstugan.

Från allrummet har paret byggt in ett tvättnedkast som går rakt ner till en garderob i tvättstugan.

Våra bästa tips!

 1. Vårt tips är att ta den leverantör och entreprenör som ni tycker är trevligast. Självklart är priset också en variabel, men att enbart leta efter det billigaste räcker inte i ett stort projekt som husbygge. Man ska jobba ihop under lång tid och det är viktigt att magkänslan känns bra och att man gillar personerna.
 2. Var noga och försök planera in varenda detalj i budgeten för att få en helhetsbild. Bara en sådan sak som målarfärg för tredje lagret på fasaden kan vara lätt att glömma.
 3. Ta hjälp med att gå igenom vad som måste göras under byggprocessen och vad man kan vänta med, om man vill spara pengar i första fasen. Vi kunde bolla detta både med Alingsås Huspaket och med våra snickare.
 4. Ha uthållighet och gå igenom varje område i huset för sig. Är det något som vi skulle gjort annorlunda är det nog att saktat ner lite.
 5. Ett konkret tips som vi är väldigt nöjda med är att vi höjde takhöjden från standarden på 250 cm till 270 cm, det kostar inte mycket extra.

Kortfakta:

 • Hustyp: 1,5-planshus
 • Storlek: 180 kvm
 • Antal rum: 7 rum + kök
 • Plats: Floda
 • Byggtid: 7 månader
 • Inflyttning: Maj 2022
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ