De byggde sitt lösvirkeshus själva

Hemma hos familjen Knudsen

Vitt lösvirkeshus i klassisk stil

Bjarne och Camilla har ritat och byggt sitt hus helt själva, men innan de hittade den perfekta lösningen åkte två färdigritade hus rakt ner i papperskorgen. Tredje gången gillt. Det blev tillslut ett klassiskt hus som visade sig vara den perfekta och långsiktiga lösningen för dem. Efter många sena kvällar och nätter så står huset äntligen här, på den lantliga tomten som blivit deras lilla paradis.

Familjen Knudsen består av Camilla och Bjarne, dottern Olivia som flyttat hemifrån, sonen Theodor som än så länge bor hemma, samt katterna Verstappen och Enterprise. Deras vackra och noga genomtänkta villa utanför Alingsås stod klar för inflyttning i december 2020. Bjarne som samtidigt arbetade heltid byggde huset på kvällar och helger, och utöver allt annat som behöver göras i en byggprocess försökte Camilla få sålt deras dåvarande boende i början av en pandemi, vilket skulle visa sig vara svårt.

Grön ytterdörr till lösvrikeshuset

“Planeringen, alla beslut och själva bygget gick faktiskt jättebra. Vi är envisa och håller ett högt tempo när vi väl ger oss in i något, så det var fullt ös för att få huset klart. Vi hade bestämt oss för att det skulle gå. Det var först när vi flyttade in och slappnade av som vi blev medvetna om att processen kanske inte varit så hälsosam för oss. Då gick luften ur oss och det tog ett tag innan vi återhämtade oss. Om man bygger sitt nya hus själv bör man vara mer uppmärksam på sitt mående än vad vi var. Ta väl hand om er där ute!” säger Camilla.

Inne i köket står familjen Knudsen

Välkomna hem till familjen Knudsen.

Två år efter inflyttning är familjen otroligt nöjda med sitt hus och känner stor glädje över resultatet. Paret tror att det är just på grund av att de lade ner mycket tid på utformningen och alla detaljer som de idag är fantastiskt nöjda med sitt hus. De berättar om sin byggprocess med stor entusiasm och tipsar med glädje andra husbyggare om saker de själva är nöjda med att de genomförde. Med sin känsla för detaljer märker man att Bjarne är möbelsnickare i grunden, och att Camilla har en gedigen känsla för färg och form.

Höga golvlister och massiva innerdörrar

Familjen Knudsen har lagt mest krut på entreplan där de spenderar mest tid. Här har de till exempel högre golvlister och massiva innerdörrar.

Familjen Knudsens hus är en tvåplansvilla i sekelskiftesstil på 180 kvm. Hallen leder in till köket, matplatsen och vardagsrummet i öppen planlösning. På entréplan finns också kapprum, förråd och ett badrum där de förberett för bastu. En trappa upp finns ett allrum med plats för soffa och TV, tre sovrum, tvättstuga och ett badrum som paret avvaktat med att färdigställa. Att placera tvättstugan på övervåningen med närhet till kläder och garderober är något som paret är extra nöjda över. Eftersom att reglerna kring tillgänglighet säger att de ska vara möjligt att ha en tvättmaskin på entréplan är det förberett för detta i kapprummet.

Lösvirkeshusets norra sida

Alla installationer är placerade på takets norra sida så att det finns plats för de framtida solcellerna på södersidan.

När man rullar fram mot huset på den lilla grusvägen möts man av husets fasad mot norr. Eftersom att norrläge innebär ett svalare klimat inne huset har Camilla och Bjarne passat på att placera större fönster på denna sidan av huset, och mindre samt färre fönster åt söder där solen når hela dagen. Åt söder sitter endast låga fönster på övervåningen, och på entréplan skyddas fönstren av ett altantak som både är snyggt och praktiskt. Taket bidrar till ett behagligt inomhusklimat och gör att de värmande solstrålarna inte når in i huset.

Kök utan överskåp

Paret är mycket nöjda med att de vågade välja bort överskåp i köket. Det ger rummet en luftig och rymlig känsla.

Under 2017 började resan mot det nya huset då familjen för första gången tittade på tomten som skulle komma att bli deras. När köpet av tomten genomförts i början av 2019 påbörjades arbetet tillsammans med Alingsås Huspaket. För familjen Knudsen var det självklart att ta hjälp av Alingsås Huspaket som husleverantör. De kände till företaget väl och med tanke på att de hade ett egenritat hus med många egna idéer kring hur saker skulle utformas behövde de en flexibel leverantör. Plattan gjöts under sommaren 2019, och från det att stommen restes tills dess att taket och ytterpanelen var på plats tog familjen hjälp av en snickarfirma. När huset var tätt fortsatte Bjarne och Camilla byggprocessen själva.

Lister som de gjort själva

Paret tipsar om “fusklister”. Här på entréplan har de använt två olika sorters lister med en skiva emellan, som de sågat till i önskad höjd.

“Vi hade hoppats på att vara färdiga i maj 2020 men det tog längre tid än vad jag trodde att bygga själv. I december 2020 var det klart för inflyttning så det tog ett halvår längre än planerat. Jag tog ut semesterdagar och var här i princip all ledig tid, det är inget som jag rekommenderar någon faktiskt. Nu är det lite kvar invändigt, bastun ska göras färdigt till exempel. Det ska monteras solceller på taket, lite snickarglädje ska upp på huset, och vi ska göra ett växthus. Sedan får det nog vara bra, man ska inte bygga ihjäl sig. Det måste finnas tid till att träffa människor och njuta av huset också”, säger Bjarne.

Välplanerat kök

“Du kan inte improvisera eller göra bra justeringar om du inte är väl förberedd och har planerat noga”, säger Bjarne.

Ytterpanel, hängrännor, trappa och innerdörrar är exempel på detaljer som paret valde genom Alingsås Huspakets stora showroom, där en mängd valmöjligheter finns monterade. Fastnar man inte för något av de alternativen hjälper Alingsås Huspaket till att undersöka andra möjligheter, eller så kan man beställa materialen på egen hand. Familjen Knudsen spenderar mest tid i rummen på entréplan så här har de valt att lägga extra fokus på detaljerna. Här är till exempel takhöjden 260 cm och golvlisterna högre, jämfört med på övervåningen där takhöjden är 250 cm och golvlisterna något lägre.

Rökgrå dörr till badrum på entréplan

Bakom den rökgrå dörren i badrummet på entréplan ska familjen bygga en bastu.

“Ett tips om man vill framhäva vitmålade snickerier invändigt, till exempel lister, är att måla väggarna i en annan färg än vit. För färgsättningen i huset tog vi hjälp av Happy Homes i Alingsås, de är jätteduktiga. Vi gillar till exempel inte den klassiska färgen 0502y som är standard på lister, då berättade de att vi skulle måla allt i den färgen. Det lät ju helt galet men vi är så nöjda att vi följde deras råd. Nu när taket också är i 0502y ser inte listerna gula ut, utan allt ser vitt ut! De hjälpte oss också att ta fram en färg i exakt samma nyans som luckorna på vårt kök från Ikea. Bjarne byggde ramar runt alla köksmoduler och dessa målade vi in i samma kulör som luckorna”, berättar Camilla.

Stol som Bjarne gjort själv

Den vackra stolen i hallen på övervåningen har Bjarne själv designat och byggt.

I huset där familjen bodde tidigare tömde Camilla vardagsrummet från alla möbler, för att få plats att tejpa på golvet. Hon tejpade till exempel upp storleken på det nya köket med både köksskåp och köksö. Det gjorde att paret hade en bra uppfattning om kökets storlek redan från början. Att ha plats för ett skafferi att kunna gå in i prioriterades under hela processen, detta var viktigt för både Camilla och Bjarne.

Tvättstuga på övervåningen

Att tvättstugan är placerades på övervåningen, nära klädförvaring och garderober är något som paret är mycket nöjda med.

“När man bygger med Alingsås Huspaket har entreprenören löpande kontakt med en projektledare. Nu när jag byggde själv hade jag kontakt med deras projektledare Maria. Det var fantastiskt bra och enkelt att jobba med Maria. Vi var säkert inte den enklaste kunden, men vi är nog den nöjdaste kunden!”, säger Bjarne.

Detaljer från huset byggt med lösvirke

Eftersom Camilla hade många frågor om golvet fick hon direktkontakt med producenten. Att en slutkonsument var så intresserad av v-fog och andra detaljer var enligt producenten mycket ovanligt.

Standard hos Alingsås Huspaket är att sätta en osb-skiva och sedan en gipsskiva på alla innerväggar. Utöver detta valde Bjarne att göra extra tåliga hörn. Han lät gipsskivan sluta en bit in på väggen och lade istället en träskiva över hörnet, som han gerade i en perfekt vinkel för att få trä mot trä att skapa ett solitt hörn. Vid matplatsen och i köket monterades sedan en pärlspontspanel.

Bakom dörren finns en walk-in-closet

Innanför garderobsdörren som Bjarne anpassat efter snedtaket finns en rymlig walk-in-closet.

Något som Bjarne inte har mycket till övers för är spotlights. Och ventiler till ventilationen, lampkrokar i taket, och fyrkantiga eluttag och lampknappar. Här är innertaket rent och snyggt, det finns inga spotlights som stör, och tilluftsventilerna har Bjarne bytt till så kallade rosettventiler som man annars hittar i båtar. Att placera ut många eluttag när man ändå bygger nytt hus är inget som Bjarne tror på. Hans filosofi är att placera ut en lagom mängd, på rätt ställe. Om familjens behov av eluttag skulle ändras har Bjarne byggt in tomma rör för kablar, för att enklare kunna dra fram fler eluttag i framtiden.

Låga fönster med spröjs

Paret tänkte på att inte placera fönstren för högt upp mot taket, för att få plats med både eluttag och gardinstänger ovanför.

“Bjarne är lite som Ernst”, säger Camilla och fortsätter. “Han är väldigt händig och har många bra idéer. Men han säger alltid att saker och ting kommer gå snabbt, att allt är enkelt. Men nu har jag lärt mig att han är i en egen tidsram”, skrattar hon. “Annars har vi faktiskt varit väldigt synkade och tyckt lika under hela processen, det var lite oväntat eftersom att vi är så olika annars”.

Vit villa i lösvirke kommer utsmyckas med snickarglädje

Den vackra vita villan kommer framöver utsmyckas med snickarglädje på både veranda och altan.

Våra bästa tips!

 1. Planera köket väl. Paret Knudsen tänkte noggrant igenom vart kryddor och ugnsplåtar skulle förvaras för att få ett så bra flöde som möjligt i köket. Lägg också extra krut på handtagen, det gör mycket för kökets helhetskänsla.
 2. Våga välja en annan väggfärg än vit. Och tänk på att en mönstrad vägg kräver ett lugnare golv för att få en harmonisk känsla. Ett enstavigt golv kan vara ett bättre alternativ än ett trestavigt till en tapet med mycket mönster.
 3. Ha inte för mycket fönster i huset om du vill ha plats att hänga upp tavlor och placera möbler längst väggarna. Fönster kräver dessutom mycket arbetstid av snickarna så du sparar även pengar på att välja färre men större fönster.
 4. Om ni har en bostad att sälja så gör det innan ni påbörjar byggnationen av nya huset, så att ni vet att bostaden blir såld och hur mycket pengar ni har att röra er med.

 

Vitt hus i klassisk stil framifrån

 

Kortfakta:

 • Hustyp: 2-planshus
 • Storlek: 180 kvm
 • Antal rum: 5 rum + kök
 • Plats: Utanför Alingsås
 • Byggtid: 16 månader
 • Snickare: Anders Björk Bygg & Glas, samt familjen själva.
 • Inflyttning: December 2020
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ