Nytt ritprogram gör drömmen visuell

Ritprogram visas på en skärm

Sedan ett år tillbaka ritas alla våra hus i ett helt nytt ritprogram. Med ett enkelt knapptryck får alla våra kunder nu möjligheten att se sitt nya drömhus i 3D. Via länken kan kunderna själva välja bland en mängd olika utföranden och se resultatet direkt på skärmen. Här får du möta våra ritare som gör din husdröm till virtuell verklighet!

En process i sig att byta ritprogram

För att vi ska kunna skapa den bästa upplevelsen som möjligt för våra kunder vill vi kunna visualisera och presentera våra kundunika hus så verklighetstroget som möjligt. För oss är det viktigt att kunderna får en tydlig bild av hur det slutgiltiga resultatet av deras drömhus kommer bli. Ett hus kan ibland vara svårt för gemene man att föreställa sig när man bara har en platt 2D-ritning som underlag. Därför började vi för några år sedan att undersöka vad marknaden hade att erbjuda när det kom till 3D-visualisering.

Att byta ritprogram är ett omfattande projekt som inte görs över en natt. Det har varit en lång process att hitta en ny leverantör och ett program som uppfyller alla krav på specialanpassningar som vi på Alingsås Huspaket behöver kunna göra när vi ritar upp unika hus åt våra kunder. Tillslut föll valet på programmet Vertex.

“Vi började kika efter ett nytt program redan 2019, och har haft gott om tid att jämföra alternativen för att välja den lösning som blir till störst fördel för oss och våra kunder. Det har varit skönt att det inte varit så stor tidspress. Vi har hela tiden haft vårt gamla program att luta oss tillbaka på och det var först under våren 2022 som vi var redo att gå skarpt med Vertex. Det har varit en mental process att ställa om från ett program till ett annat med många nya arbetssätt som följd, men nu när vi vant oss med Vertex är vi väldigt nöjda! Det är logiskt och smidigt att jobba med”, säger Simon.

Pernilla, Elin och Simon från Alingsås Huspaket

Pernilla, Elin och Simon jobbar som husritare hos oss på Alingsås Huspaket.

Unika hus kräver unika ritprocesser

“Eftersom alla våra hus ritas från ett blankt papper och med stor variation behöver det finnas lösningar i programmet som tar hänsyn till det och underlättar för oss i vårt jobb. Vi behöver t.ex. kunna gå in och ändra en takhöjd och flytta på ytterväggar mitt under projektets gång, vilket man inte kan i alla program. Standard är att man väljer alla fasta mått när man skapar projektet, men vi behöver kunna ändra allt löpande. Vi har haft en bra dialog med Vertex i flera frågor likt detta där de har gått in och specialanpassat vissa funktioner efter våra önskemål. Det har varit avgörande att kunna anpassa programmet efter våra processer och vår flexibilitet eftersom vi inte jobbar på samma sätt som många andra husleverantörer”, säger Pernilla.

Stor fördel med 3D-visualisering

Tack vare det nya ritprogrammet kan vi nu visa kunderna en mer omfattande 3D-visualisering av deras nya drömhus jämfört med vad vi kunnat erbjuda tidigare. Nu får kunderna en länk till sin husritning där de kan se både insidan och utsidan i 3D. Kunden kan själv testa att göra egna ändringar av t.ex. kulörer, tak- och fasadmaterial, golv, dörrar för att se hur hela uttrycket på huset förändras med små medel. “De nya visualiseringsmöjligheterna underlättar mycket både för oss ritare och för kunderna. Vissa saker kan ibland vara svåra för kunden att se framför sig och då är det smidigt att vi nu kan visa upp och diskutera olika detaljer i 3D både interiört och exteriört”, säger Elin.

Skärm med ritprogram

Via en webblänk kan våra kunder sitta hemma i soffan och enkelt göra visuella förändringar själva.

Kommer in tidigare i processen nu

Även om ritprogrammet är nytt för oss på Alingsås Huspaket så är husprocessen i mångt och mycket densamma. “En förändring vi gjort, förutom nytt ritprogram, är att oftare involvera oss ritare tidigare i processen. Vi har sett att det är en stor fördel att vi tidigt får en tydlig bild av vad kunderna vill ha. När vi är med tidigt i processen kan vi tillsammans diskutera olika lösningar med kunden innan de tänker för långt i processen. Det sparar ofta mycket tid och energi både för dem och för oss”, säger Pernilla.

Vi vill att kunderna ska få en så bra helhetsupplevelse som möjligt när de kommer till oss på Alingsås Huspaket. En annan förändring som vi ofta gör nu är att rita upp husen i ett tidigare stadium av processen. Nu får nästan alla kunder en offertritning på sitt drömhus med ett skarpt pris baserat på deras unika specifikationer. “Det är lättare för oss att fånga in stil och form redan från början om vi sitter med på första mötet med kunden. Mycket som sägs i ett möte uppfattar man ju mellan raderna och det kan vara svårt att återberätta för någon i efterhand. Vi är bra på att anpassa huset efter tomten och har även erfarenhet av var det kan uppstå problem. Alla hus går inte att bygga på alla tomter och då kan vi diskutera den frågan direkt”, berättar Simon.

Planskiss på skärm

Alla hus ritas upp i 2D av våra ritare och förbereds för att få en 3D-visualisering via Vizcon.

Med känsla för rum och med öga för detaljer

Det finns en stor variation i hur förberedda kunderna är när de kommer till oss på Alingsås Huspaket på sitt första möte. Vissa har från start tänkt på allt och kommer in med ett godkänt bygglov medan andra kanske inte ens vet vilken husstil de gillar ännu. “Variationen är det som är roligast! Vissa kunder kommer in med färdiga arkitektritade hus där vårt jobb främst blir att förverkliga dessa hus utifrån våra standarder och vår konstruktion. Andra kommer in med egna skisser, planlösningar, inspirationsbilder och lösa tankar där vårt jobb blir att förverkliga och skapa ett drömhus utifrån det! Vi möter allt från det klassiska lilla enplanshuset till de stora komplicerade villorna! Alla hus har sin charm att rita och oavsett stil så handlar hela processen om att hitta fram till det specifika huset som matchar kundens behov, önskemål och drömmar. Det är variationen som gör mitt jobb så givande och kul”, säger Pernilla.

Simon tycker de allra roligaste projekten är de där man får helt fria händer. “Det händer inte så ofta men ibland får vi helt fria händer att rita upp ett hus. Det är nog det allra roligaste, när man själv får vara helt fri i sin kreativitet och skapa något vackert och genomtänkt från start till mål. Jag gillar skapandeprocessen och att få tänka igenom en helhet in i minsta detalj utifrån kundens behov och tomt”, säger Simon.

Det nya ritprogrammet har öppnat upp för större visuella och tekniska möjligheter för ritavdelningen. “Det är väldigt enkelt och mycket roligare att jobba i. Det visuella betyder mycket för mig och i Vertex blir allt både tydligare och snyggare jämfört med vårt gamla program. Just nu när räntorna är högre och mycket är lite ovisst väljer en del av kunderna att bygga lite mindre hus. Det blir ibland ett klurigt pussel för oss ritare att anpassa huset efter kundens önskemål samtidigt som vi behöver ta hänsyn till alla krav för tillgänglighet när vi dessutom har få kvadratmeter att förhålla oss till. Det roligaste tycker jag är när man får till de lösningarna på ett effektivt sätt och det blir precis så som kunden drömmer om”, säger Elin.

Tack till alla som ger oss förtroendet varje dag! Det vore väldigt kul att få äran att tillsammans med er rita upp och skapa ert framtida drömhus. Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att sätta din dröm i rullning.