Alingsås Huspaket sticker ut i branschen

Husleverantören Alingsås huspakets medarbetare

Stora delar av världen befinner sig just nu i en tuff lågkonjunktur. Till följd av pandemi, krig, och stor ekonomisk osäkerhet så står många husfabriker i Sverige stilla. Mitt i allt ligger dock en liten husfabrik som verkar gå mot strömmen. På Alingsås Huspaket säljer man just nu lösvirkeshus i sin vanliga årstakt.

Världsläget har varit omvälvande på många sätt de senaste åren men det var först under 2022 som det slog till ordentligt mot bostadsbranschen. Inflationen drog iväg redan under Covid-pandemin men förstärktes ytterligare av kriget som bröt ut i Ukraina i början av 2022. Stigande räntor och chockhöjda elpriser skapade en ekonomisk osäkerhet som gjorde 2022 till ett riktigt tufft år för bostadsbranschen i stort. I slutet av 2022 kändes läget fortsatt osäkert men 2023 har startat oväntat starkt för oss på Alingsås Huspaket. Sedan februari 2023 är vi tillbaka i vår vanliga årsförsäljningstakt.

“Trots att den ena krisen har avlöst den andra de senaste åren så har det hela tiden funnits ett stort intresse för våra lösvirkeshus”, berättar Joakim som är försäljningschef på Alingsås Huspaket. “Även om försäljningen gick ner under 2022 så hade vi fortfarande mycket kunder som bokade möten och ville ha offerter. Efter det låg många och avvaktade för att se åt vilket håll allt ska ta vägen med elpriser, matpriser och räntor. Jag tror att många nu inser att vintern inte blev så farlig som man hade befarat. Nu hör många istället av sig och vill trycka på startknappen”, konstaterar Joakim.

En stark teamkänsla

Medan många husfabriker varit tvungna att säga upp personal så har vi på Alingsås Huspaket gjort allt vi kan för att kunna behålla hela vårt team. Fokus under 2022 har legat på att trenden kommer vända. Frågan är bara när och hur länge man kan hålla ut. Vi jobbar inte på provision. Det stärker teamkänslan och mottot att ingen är viktigare än någon annan. Vi jobbar mot samma mål och alla hjälps åt.

“Vi har löst krisen genom att anpassa tjänsterna tillsammans efter behov. Vi har inte velat säga upp någon. Vi är ett härligt och kompetent gäng medarbetare här på Alingsås Huspaket. Projektledarna har snickarkompetens och många har jobbat här länge. Flera i teamet har dessutom byggt sina privata hus med Alingsås Huspaket. Man kommer med andra ord till ett gäng där man vet vad man snackar om. Jag vågar till och med sticka ut hakan och säga att det inte finns någon annan husleverantör i Sverige som kan slå oss i den kompetens och erfarenhet vi har här på Alingsås Huspaket”, säger Joakim stolt.

Under 2022 fanns det med andra ord större utrymme för ritarna att lägga extra krut i de olika projekten. Teamet valde att ge kunderna det lilla extra bl.a. genom att ta fram ritningar i ett tidigare stadium i processen jämfört med vad vi vanligtvis brukar göra. “Det var inte alls något kunderna hade förväntat sig, utan kom som en positiv överraskning. Tillsammans har vi gjort allt vi kunnat för att bli kundernas förstahandsval när marknaden väl vänder. Det är såklart extremt kul att vi ser att kunderna kommer tillbaka till oss nu när de väl släpper på bromsen”, säger Joakim.

Många har släppt på bromsen

“Känslan vi får här på Alingsås Huspaket är att det har planat ut lite nu, att räntetoppen är mer på g och att man har möjlighet att kalkylera kostnaderna bättre nu. Man ser förmodligen också en räntesänkning framöver, frågan är bara när. Vår känsla är att det kommer rulla på nu. Begagnatmarknaden är viktig för våra kunder eftersom många redan sitter på ett hus som de behöver sälja innan de kan bygga nytt. Även där skymtar man att begagnatpriserna börjar gå upp igen. För våra kunder verkar den största osäkerheten i alla fall ha släppt. Att kunderna nu känner sig trygga att bygga med oss trots att det går trögt i branschen i stort, är det bästa betyget vi kan få”, säger Joakim.

En annan anledning till att många väljer att bygga nytt hus är att det finns många kostnadseffektiva fördelar jämfört med att köpa ett begagnat. Förutom bekvämligheten i att huset till en början har låg underhållsgrad och låga driftskostnader, så har man dessutom rätt till slopad fastighetsavgift de första 15 åren. Det innebär att man bara på den punkten kan spara upp till 9287 kr per år beroende på vilken typ av hus man väljer att bygga.*

“Vi ser ljust på framtiden. Vi tror att vinden vänder och vi står redo med full bemanning och en produktionslinje som just nu tillverkar hus precis som vanligt. Har man möjlighet är det dessutom en perfekt tid att passa på nu eftersom det finns duktiga snickare och hantverkare att få tag på. Är man intresserad av att se vår produktion, diskutera husidéer eller få offerter är bara att höra av sig så tar vi gärna emot er här i Bergstena!” välkomnar Joakim.

* Fastighetsavgiften är 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2023, men aldrig mer än 9 287 kronor (takbeloppet) per bostadsbyggnad. Källa: Skatteverket.se