Trädgården: Vad ska göras på hösten?

Under september och oktober finns det mycket att ordna med i trädgården. Eftersom att det fortfarande är varmt ute och fuktigt i jorden är det perfekt att använda denna period för att ändra om i trädgården, förbereda för vintern och planera inför våren. Se inte hösten som avslutningen på trädgårdssäsongen, utan som starten på nästa säsong.

På hösten, när hela trädgården precis stått i blom och alla växter nått sin fulla prakt är det enklare att minnas vart alla blommor växte. Passa då på att göra de förändringar du vill göra, så att din trädgård växer upp precis som du vill ha den nästa sommar.

Planera om i trädgården

Om du ska skapa en ny rabatt, så en gräsmatta eller göra ett större grävarbete är det ett perfekt tillfälle att göra detta på hösten. En stor förändring tar mycket tid, då kan det vara skönt att dela upp arbetet och gräva nu i höst, fundera på planteringarna under vinter, och sedan sätta ner växterna i jorden under våren.

Ska du anlägga en ny gräsmatta gör du det bäst under hösten så att din nya gräsmatta kan förses med så mycket regn som möjligt, men se till att temperaturen är över 10 grader så att gräsfröna kan gro. Luckra upp jorden ca 50 cm ner i marken med en jordfräs, lägg på ett lager med porös jord ovanpå och jämna ut med en kratta så att ytan blir helt plan.

Sedan är det dags att sprida ut gräsfrö jämt över ytan, räkna med 1-2 kg frö per 100 kvadratmeter. Fuktig jord får gräsfröna att gro och de är mycket känsliga för uttorkning, håll koll så att gräsmattan är fuktig de första 4 veckorna.

Flytta växter och buskar

Den bästa perioden för att flytta växter, träd och buskar är på hösten. Eftersom att jorden är fuktigare efter en tids regn och många växter har gått i vila kan du passa på att placera om de växter som du flytta på. Jorden är dessutom fortfarande varm så växterna har tid att vänja sig vid sin nya plats och bilda nya rötter.

När du ska flytta buskar, perenner eller mindre träd så vattna dem ordentligt några dagar innan, och ta bort vissna grenar. Försök uppskatta djupet på rötterna och gräv en ny grop innan du gräver upp växten som ska flyttas. Gör gropen lite djupare för att få plats med ny lucker planteringsjord under växten.

Fyll först den nya gropen med vatten en gång och låt vattnet sjunka undan innan du fyller på med jord. Glöm inte att vattna även när du satt ner växten och fyllt upp hålet med jord.

Plantera blomsterlökar

Om du vill kunna njuta av krokus, tulpaner och andra vårblommande lökar på våren ska dessa planteras på hösten, därför kallas de också för höstlökar. Du kan plantera lökar från september fram tills tjälen kommer. Så här går du tillväga när du sätter dina höstlökar.

  1. Gräv ett hål som är  tre gånger lökens storlek. Om du har en lök som är 3 cm i diameter ska den ner 9 cm i jorden, med spetsiga sidan upp.
  2. Sätt lökarna på en plats där jorden är väldränerad. Lökarna vill ha fuktig jord men inte för blött, då finns det risk att de ruttnar.
  3. Strö lite benmjöl i hålen innan du lägger i löken, det gör att lökarna klarar kyla bättre, och blir mindre känsliga mot svampangrepp.

Visste du att?

Det finns uppemot 26 000 registrerade sorter av narcisser! Släktnamnet är Narcissus och dit hör bland annat påsk- och pingstliljor. Förutom deras vackra utseende är de kända för att vara ogillade av rådjur, vilket gör att du som har besök av dessa fyrbenta djur kan njuta av en fin blomsterprakt under hela våren.

Fröså blommor på hösten

Det finns två sorters fröer som går att så på hösten. Dels de fröer som sås under september-oktober och hinner börja gro till en liten planta och bilda en bladrosett innan frosten kommer. De skyddas sedan med löv eller en väv för att överleva vintern. Till denna grupp hör växter som till exempel salladslök, vintersallat, blåklocka, pensé och prästkrage.

Den andra sortens frö är det som ligger och vilar under jorden och gror först när ljuset och värmen återvänder. Om du sår för tidigt kan fröerna hinna gro och plantan kan skadas. Oktober-november, precis innan den första frosten kommer är därför bästa tiden att så.

Detta kallas för naturens egen metod och funkar för bland annat dill, gräslök, morot, palsternacka, persilja och rädisa. Blomsterfrö som kan ligga i jorden under vintern och vänta på vår är ettåriga blommor som vallmo, ringblomma och förgätmigej.

Förbered för vintern

När du sått, planterat och ändrat om i din trädgård under hösten är den redo för en välförtjänt vila. Så här förbereder du trädgården inför vintern.

  • Kantskär rabatterna och rensa bort det sista ogräset så att det inte finns rötter som övervintrar, eller ogräs som bildar frö. Ju mer du rensar nu, desto mindre behöver du göra till våren.
  • Högar med brädor, plattor, ris eller löv kan bli singlarnas platser att övervintra. Städa därför bort allt som du inte behöver ha framme, och ta hand om det som ska slängas.
  • Plocka upp fallfrukt och kratta bort löv från gräsmattan, annars kan löven ruttna och mögla. Ligger det löv i rabatterna eller under häcken kan de däremot ligga kvar. Där bidrar löven till att jordförbättra och ökar mullhalten i jorden.
  • Ta in alla krukväxter som inte tål kyla. Trädgårdsredskap, prydnader och vattenslangar mår också bäst av att förvaras i ett förråd eller garaget under vintern så att de inte riskerar att gå sönder.
  • Skydda rosor och gräv upp sommarblommande lökar som till exempel dahlior. Rosor skyddar du genom att kupa jorden en bit upp på rosen. När jordytan frusit till täcker du med sand, barkmylla och ett lager torra löv.
  • Klipp gräset en sista gång när dygnstemperaturen ligger runt 5 grader. 5 cm är en rekommenderad längd för att gräset ska kunna ta tillvara på ljuset när solens strålar tittar fram igen till våren.

Nu kan du också luta dig tillbaka under vintern, och nästa år kan du njuta av en lika fin och prunkande trädgård igen!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ