Trädgården: Stenläggningar och trädgårdskanter

Det är en fantastiskt härlig känsla att få flytta in i ett helt nybyggt hus, men det är inte bara insidan som räknas. Oavsett hur stor tomten är så vill de allra flesta anlägga någon form av trädgård. Med hjälp av stenlagda ytor och trädgårdskanter kan man skapa härliga platser i trädgården som dessutom inte kräver så mycket underhåll. Det frigör mer tid till att njuta av livet och det nya huset!

Trädgården kan ibland kännas som ett oändligt projekt som aldrig blir helt färdigt. Det stämmer såklart i vissa fall eftersom naturen är i ständig förändring och att en trädgård kräver sitt underhåll. Med ett nybyggt hus behöver man dessutom ofta börja från noll med att bygga upp en fungerande trädgård efter byggtiden. Ett sätt att minimera underhållet och samtidigt skapa en välskött känsla med snabbt resultat är att sätta trädgårdskanter och göra stenläggningar.

Granitkantsten som avskiljare mellan rabatt och stenläggning.

Trädgårdskanter

Trädgårdskanter är ett effektivt sätt att skapa tydliga ramar i trädgården. Förutom att det blir snyggt och skapar en välskött känsla så finns det även praktiska aspekter. En kant mellan gräsmatta och rabatt eller grusgång minskar t.ex. risken för att gräset växer in i grusgången och du behöver inte rensa lika ofta.

Det finns en uppsjö av trädgårdskanter i olika prisklasser på marknaden. Natursten, betong och stålkanter är bara några exempel. Utgå ifrån vilken stil ni har på huset och välj en kantsten som kompletterar huset och trädgården.

Trädgårdskanter i corten är hållbart, enkelt att sätta själv och populärt i alla typer av trädgårdar.

En tumregel när man sätter stenkanter är att två tredjedelar bör sitta under mark för att kanten ska sitta stabilt. Väljer du ett gediget material som håller länge slipper du lägga tid och pengar på att göra om processen om några år. Pengarna du investerar i detta skede får du igen på lång sikt.

Smågatsten går att lägga i många olika mönster.

Stenläggningar

Förutom att kantsten är en bra avskiljare mellan två ytor i trädgården så fungerar den även som stödkant för stenläggningar. Vid en stenläggning sätter man alltid kantstenen först eftersom den i sin tur håller hela ytan på plats och hindrar stenarna från att glida isär.

Markarbetet är A och O för att få till ett fint och hållbart slutresultat. Ytan bör först grävas ur och täckas med markduk för att sedan fyllas med ett lager grus. Gruset packas hårt med en padda innan man fyller på med ca 3 cm stenmjöl som krattas slätt. Nästa steg är att lägga marksten och fylla ut med fogsand. Leverantörerna har ofta utförliga guider med tips och råd till dig som vill göra jobbet själv.

En stilren och enkel stenläggning som blir en fin kontrast mot husets fasad.

Precis som med trädgårdskanter är utbudet av marksten stort. Det vanligaste vi ser i svenska trädgårdar är dock någon form av natursten, betongplattor eller marktegel. Vill man spara några slantar behöver man inte alltid köpa nytt. Det finns ofta både små och stora partier sten och plattor att hitta begagnat på olika köp och sälj-sidor.

Även en enkel och intetsägande platta kan skapa en vacker effekt i trädgården om den läggs i ett mönster. Några av de vanligaste varianterna är korsförband, halvförband och fiskbensmönster. Väljer man att lägga gatsten finns det en mängd olika mönster att inspireras av. En klassisk “bågsättning” av gatstenar är vanligt i lite äldre villaträdgårdar.

En aspekt som kan vara bra att ta hänsyn till både när du sätter kantsten eller gör en stensättning är på vilket sätt och hur tungt ytan kommer bli belastad. Om tanken är att den ska klara tyngden av större fordon, som på en parkering eller uppfart, är det viktigt att ta med det i beräkningarna.

Du hittar mer inspiration, tips och råd för trädgård och uteplats i vår kategori Trädgård.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ