Tips & Råd: Placering av eluttag runt fönster

Jenny & Tom Nordström i Alingsås har designat och byggt sitt hus helt själva! Här har de valt att sätta vägguttagen vid sidan av fönstret. Det blir både praktiskt och en fin detalj i varje rum!

Vi vet hur värdefullt det är att få tips och råd när det kommer till alla svåra val man ställs inför under ett husbygge! I denna artikel tipsar vi specifikt om olika alternativ på var du kan placera dina vägguttag och lamputtag i förhållande till ett fönster. Efteråt kan du vara säker på att du har koll på olika alternativ så att du kan göra rätt val för just dina behov utifrån årets alla säsonger och högtider!

Att bygga nytt hus innebär väldigt många val och beslutstaganden. Ett dilemma som många husbyggare ställs inför är bland annat placering av eluttag runt fönster och i fönstersmygar. Här kommer våra bästa tips till dig som ska bygga nytt hus eller renovera!

Frågorna är många – “Ska vi ha vanliga vägguttag bredvid fönstret?” “Blir det snyggast att ha lamputtag ovanför eller vid sidan av fönstret?” “Vad är en lämplig höjd att placera ett eluttag på i förhållande till ett fönster?” Nu i adventstider blir behovet dessutom extra tydligt när det är dags att hänga upp adventsstjärnor och plocka fram adventsljusstakar!

Lamputtag ovanför fönster

Det finns många sätt att placera lamputtag kring ett fönster. Vissa går helt på det estetiska och andra söker mer praktiska lösningar. Börja med att fundera över vilka behov just du har under årets alla säsonger.

En tumregel är att hellre ha ett uttag för mycket än ett för lite. Standard när det kommer till lamputtag i anslutning till ett fönster är att sätta det mitt ovanför fönstret. Många väljer att sätta ett uttag ovanför alla husets fönster för att vara på den säkra sidan.

Andra väljer att placera uttaget på ena sidan av fönstret och att sedan sätta en diskret krok för lampsladden mitt över fönstret. I båda alternativen finns möjlighet att dölja uttagen  bakom en gardinlängd eller kappa om man inte vill att de ska synas. Det finns många alternativ till placering och allt handlar egentligen om vilka behov man har.

Eluttag runt fönster

Försök att täcka in alla säsongers behov av belysning även när det gäller vägguttagen. På hösten kan det vara mysigt med en tänd lampa på fönsterbrädan, medan du kanske inte har samma behov av mysbelysning under tex våren eller sommaren.

Att placera eluttag i midjehöjd på vardera sida av ett fönster uppfyller behovet av en bordslampa på fönsterbrädan. Till skillnad från att ha ett eluttag nära golvet så slipper du i detta fall att ha sladden hängandes från fönstret ner till golvet.

För många kan det vara mer estetiskt tilltalande att inte ha lampsladdar hängandes från fönstret. Det är även en säkrare lösning om det finns små barn i hemmet som riskerar att skada sig om de drar i sladden och får något över sig.

Under den del av året då uttagen inte används till belysning passar de perfekt för laddning av t.ex. mobiler, ipads eller datorer. Dessutom sitter uttagen då i en ergonomisk och praktisk höjd.

Uttag i fönstersmygar

Ett tredje, men mindre vanligt alternativ är att sätta lamputtag eller eluttag inne i fönstersmygen. Även detta är en smaksak och beror mycket på vilken stil och funktion man är ute efter. Detta kan tex vara en bra lösning i de situationer där man är ute efter en minimalistisk och avskalad stil.

Att placera ett lamputtag inne i fönstersmygen kan bli mindre iögonfallande jämfört med att placera det rakt ovanför fönstret. Tänk på att vanliga lamputtag inte har någon krok för upphängning och att man själv kan behöva sätta upp en krok i anslutning till uttaget.

Ytterligare ett alternativ kan vara att sätta ett takuttag i fönstersmygen. Ett sådant uttag bygger inte ut lika mycket från smygen och har en inbyggd krok för en hängande lampa.

OBS! Det är ej rekommenderat att sätta ett eluttag direkt i fönsterbrädan då det finns risk att få in damm och fukt i uttaget vid vattning av blommor.

Några snabba tips och råd:

 • Utgå ifrån principen: Hellre ett uttag extra än ett för lite!
 • Tänk på att eventuella lister och foder bygger ut från fönstret olika mycket beroende på hur breda du vill ha dem. Se till att uttagen hamnar på lagom avstånd från både fönster och foder.
 • Se över vilka uttag du vill ska vara dimbara och vilka du vill kunna styra med hjälp av en lampknapp. Dimbara uttag kostar lite mer än vanliga men kan vara värt att välja på rätt ställe.
 • Idag finns det en uppsjö av smarta lösningar för appstyrning av din belysning i hemmet! Läs på själv eller kolla med din elektriker vilka lösningar som kan passa för just ditt hem.

Källa: Intervju med Daniel, elektriker på Elektro-Värme i Alingsås.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ