Tips när du ska välja golv

Det finns många invändiga detaljer som hjälper till att sätta stilen för ditt nya lösvirkeshus. Ett av valen som kanske gör störst skillnad för helheten och vardagen är valet av nytt golv. Här kommer våra bästa tips!

När det kommer till golv finns det en uppsjö av varianter i olika material. Vi samarbetar med de bästa företagen i branschen som uppfyller de kvalitetskrav som vi vill kunna erbjuda våra kunder. Sedan får du såklart välja golv från vilken leverantör du vill, valet är ditt!

Golv anpassade för nordiskt klimat

Idag byggs nästan alla nya hus med gjuten bottenplatta. Det finns många fördelar med denna typ av husgrund men på grund av vårt svenska klimat finns det några saker man bör tänka på innan man väljer vilket golv man ska.

Idag är trä det allra vanligaste golvmaterialet i våra svenska hem. Trä är ett hållbart, flexibelt och mjukt material som bara blir vackrare med åren. Det nordiska klimatet skapar dock ett stort spann mellan temperatur och luftfuktighet under årets gång. Klimatet gör att trä har en tendens att vilja röra sig mycket beroende på årstid. Det är därför viktigt att satsa på ett stabilt golv som är framtaget och anpassat efter vårt svenska klimat.

Det finns många olika varianter av golv som är anpassade efter ovan nämnda förutsättningar och dagens byggtekniker. Det vanligaste golvet som läggs i svenska hem är parkettgolv, vilket också är ett smart val i nybyggda hus.

Parkettgolv – ett smart val

Förutom att man ska välja ett golv som är anpassat efter de tekniska förutsättningarna huset har så är det även viktigt att gå på känsla, funktion och utseende. Alla har olika krav och önskemål när det kommer till golv. För att uppfylla de önskemål som de flesta familjer har idag behöver golvet både vara vackert att se på, skönt att gå på och helst vara lättstädat.

De flesta av våra kunder väljer att lägga ett parkettgolv i sitt nya hus. Det finns idag en uppsjö av olika varianter och mycket handlar egentligen om tycke, smak och kvalité. Parkettgolv har en smart konstruktion som rör sig mindre än massiva golv och är speciellt framtagna för att passa vårt nordiska klimat. De är dessutom smidiga i konstruktionen och går lätt att lägga själv.

De vanligaste varianterna av parkettgolv finns som 1-stav, 2-stav och 3-stavigt. Det är egentligen ingen skillnad i kvalité utan är mer en smaksak vad man tycker är vackert. Ett enstavigt parkettgolv, även kallat plankgolv, är i regel dyrare och mer exklusivt än de andra varianterna eftersom hela brädan består av ett sammanhängande ytskikt.

Tips från experten

Vi har intervjuat Christian Beckström som är representant på Kährs, en av våra noga utvalda samarbetspartners. Kährs har sitt säte i de Småländska skogarna och är idag världens äldsta, ännu aktiva, trägolvstillverkare.

“Golven är av bästa kvalité, anpassade efter svenskt klimat och tillverkas hos oss i Nybro i Småland. Tack vare den höga kvalitén har vi möjlighet att lämna upp till 30 års garanti på våra golv. Det är vi väldigt stolta över!” berättar Christian när vi pratar med honom.

Kährs är det golvföretag som tog patentet på lamellparkettskonstruktionen. Det som är speciellt med den är att golvet består av tre skikt där fiberriktningarna varierar. När träet vill svälla och krympa gör konstruktionen att golvet blir stabilare och håller formen över tid trots förändringar i temperatur eller luftfuktighet.

“Det översta lagret på våra parkettgolv finns i olika träslag, men består vanligtvis av tåliga sorter så som ek eller ask. Vi kallar detta lager för slitskikt. Tjockleken ligger mellan 2,5-3,5 mm. Våra golv är tillverkade för att hålla under väldigt många år och går att slipa hela 3-4 gånger.” berättar Christian.

Tänk på att välja ett golv som passar er familjesituation. Är man en barnfamilj eller har hund hemma kan det vara ett klokt val att välja parkett eftersom det är ett tåligare golv.

Vad ser ni för golvtrender just nu?

“Folk är just nu väldigt intresserade av inredning och sina hem. Vi märker att många vill göra mer individuella val. Även om ljusa trägolv är väldigt populära så vågar många även ta ut svängarna lite och t.ex. välja borstade golv med mer struktur. Det är också väldigt populärt just nu.” avslöjar han.

Det finns närmare 500 olika kombinationer av parkettgolv från Kährs. Det finns en mängd personliga val och utföranden man kan välja mellan. Man kan bland annat välja olika infärgningar, om man vill ha en borstad struktur på golven eller om man föredrar ett oljat golv. Kährs lackade golv finns i olika glansgrader. Det går att beställa vanligt lackade golv, mattlackade golv och golv med en ny ultramatt lack.

“Ett ljust golv gör såklart att hela rummet upplevs ljust och luftigt medan ett mörkt golv skapar en helt annan atmosfär till rummet. Man kan även tänka på att skapa snygga kontraster mot t.ex. ett vitt kök genom att välja ett infärgat mörkt golv. Mycket beror på ljuset, förutsättningarna och vad du själv tycker passar bäst!” säger Christian.

Besök vår utställning

I vårt showroom i Bergstena strax utanför Alingsås hittar ni ett noga utvalt sortiment från Kährs och våra andra leverantörer. Välkommen att boka in ett möte så hjälper vi dig!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ