Solskydd till ditt nybyggda hus – både ute och inne

Ett nybyggt drömhus med stora fönster och altan i söderläge? Ja, tack! Ett soligt läge är onekligen en dröm för många, men under våren och sommaren när solen är som starkast inser man ofta att skugga kanske inte är så dumt ändå. I denna artikel kikar vi närmare på olika former av solskydd och markiser till din villa.

Solskydd för uteplatsen

Lika härlig som solen och värmen är under vackra sommardagar, lika viktig är möjligheten till att hitta svalka och skugga vid ditt nybyggda hus. Det kan ibland vara svårt att förutse behovet av solskydd när husbygget är i ett tidigt skede och för många är det först när man flyttat in som man märker vilka behov man faktiskt har.

En altan i söderläge kan bli böljande varm under soliga sommardagar. Ett enkelt och billigt sätt att skapa skugga är att sätta upp ett eller flera parasoll. Fördelen med dessa är att de är flyttbara och kan anpassas efter solens gång. Solsegel är också ett trevligt alternativ att spänna upp över en matplats eller loungegrupp.

Vill man ha en mer permanent lösning kan en pergola eller ett tak vara ett bra alternativ. En pergola skapar skugga samtidigt som den släpper igenom sol mellan bjälkarna. Förutom att pergolan är praktisk som solskydd är den även vacker ihop med klättrande växter. Den hjälper även till att skapa en rumskänsla på uteplatsen.

Ett fast tak över en del av altanen eller uteplatsen ger svalkande skugga men är även praktiskt eftersom man inte alltid behöver bära in dynor och liknande som inte tål regn. Se till att taket hamnar på rätt plats och rätt höjd så vinkeln på skuggan hamnar där ni vill ha den. Eftersom solens upp och nedgång ändras under årets gång kan det vara bra att placera taket så det ger bäst effekt just under den period ni spenderar mest tid utomhus.

Markiser – solskydd både ute och inne

Stora fönsterpartier är både vackert och släpper in ett fantastiskt ljus i huset, men det skapar också effekten av ett växthus som verkligen kan höja innertemperaturen när det är varmt på sommaren.

För att få bästa effekt gäller det att stoppa värmen redan innan den hinner ta sig in i huset. Markiser är ett bra exempel på effektiva solskydd som hjälper till att hålla nere temperaturen inomhus. Markisen skuggar fönsterpartierna och får värmen att stanna på utsidan. På så sätt håller insidan sig sval även under de soligaste sommardagarna.

De vanligaste typerna av markiser är fönster- och terrassmarkiser. Fönstermarkiser placeras över ett fönster och har främst funktionen att stoppa direkt sol och värme från att ta sig in i huset. En terassmarkis placeras istället, som man hör på namnet, ovanför en altan, uteplats eller balkong. Denna modell går att dra ut längre för att även fungera som skydd mot sol och regn över t.ex. en matplats.

Markiser finns i många olika färger och mönster och med olika tekniska lösningar. De kan fällas ut med hjälp av allt från polyesterband och vevar till automatiska lösningar som går att anpassa så de styrs efter väder och vind. En markis av bra kvalité är en investering som kommer hålla i många år framöver. Se till att välja en modell som smälter in med just ditt hus.

Gardiner, persienner, lameller och plisségardiner hjälper också till att minska uppvärmning, skydda mot direkt sol men fungerar även som insynsskydd. Även om man väljer att installera markiser utomhus kan funktionella gardiner inne vara ett bra komplement.

Fönster med inbyggt solskydd

Många fönsterleverantörer erbjuder idag inbyggt solskydd i sina fönster. Vår leverantör Elitfönster har tagit fram solskyddsglaset “Suncool” som finns som tillval för alla deras fönster. Det innebär att rutan har en mörkare toning som hjälper till att dämpa bländande solljus och minska uppvärmningen inomhus. Toningen finns att få i olika grader och syns knappt när fönstret väl sitter uppe.

En tonad ruta skyddar dessutom dina krukväxter från att brännas när solen skiner som starkast. Läs mer hos vår fönsterleverantör Elitfönster.

Solskydd genom smart arkitektur

Ett stilrent och smart sätt att skapa skugga och skydd mot solen är att bygga in det i husets arkitektur. Denna typ av lösningar ses oftare på moderna hus. Ett utskjutande parti på husets ovanvåning kan t.ex. skapa skugga till vardagsrummet på husets nedervåning. En pergola över husets mittdel skapar tillsammans med de omgivande väggarna behaglig skugga på terrassen och de omkringliggande rummen.

Beroende på tomtens förutsättningar och husets utformning kan det även vara trevligt att placera stora fönsterpartier med utsikt mot ett norrläge. Då slipper man den skarpa solen och ljuset blir ofta väldigt behagligt i rummen även när solen är som starkast.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ