Snygga innertak för den rätta känslan

På golvet kanske du lägger ett elegant trägolv, och väggarna målas eller tapetseras. Men vad ska du göra med innertaket? Det är en yta precis lika stor som golvet, men som sällan får lika mycket kärlek när man bygger nytt hus. Använd denna ytan för att göra något effektfullt, något som framhäver husets stil och som ger ditt hus mer personlighet. Här kommer lite inspiration till snygga tak.

Gips är det absolut vanligaste materialet för innertak. Vi på Alingsås Huspaket arbetar även mycket med träpaneler eftersom att det ofta passar bra i alla fina trävillor våra kunder bygger. En träpanel målas oftast vit eller laseras i en ljus nyans som låter träet lysa igenom. Vi vill inspirera dig till att fundera över innertakets möjligheter en extra gång. Ett klassiskt vitt innertak kan vara mycket vackert och med sin enkelhet framhäva andra detaljer i huset, men det går att vara ännu mer kreativ. Här har du en stor yta där du kan passa på att göra något unikt som speglar din familj och er stil.

Gips

Standardutformningen på takgips är rektangulära skivor med en fasad kant. När du sätter dessa skivor i taket bildas ett rutmönster, kanske har du det där hemma eller känner igen rutmönstret väl. Med spackling av skruvskallar och lite vit färg är detta innertaket klart här. Vill du istället ha helt släta tak väljer du plangipsskivor som är fasade på alla fyra sidor och spacklar igen de skarvar som bildas. Det tar lite extra tid för målaren att spackla och slipa, men belöningen blir ett mer stilrent och elegant innertak. En trend just nu är att ta innertaket till nästa nivå genom att måla det i en annan kulör.

Här har Jotun använt sin färg LADY. Till vänster är taket ljusare än väggen, och till höger är det samma färg på väggar som tak. Här har Jotun använt sin färg ​LADY. Till vänster är taket ljusare än väggen, och till höger är det samma färg på väggar som tak.

När du vågar sätta färg på innertaket kan du välja en kulör som speglar din personlighet och som skapar en fin helhet i huset tillsammans med övrig inredning. Om du lyckas med färgvalet kan ett målat innertak göra att rummet uppfattas större och rymligare. När det händer något i taket lyfts blicken uppåt, och man ger ögonen ännu mer yta att vila på. Här är några tips att tänka på om du vill måla innertaket i ett eller flera rum:

 • Använd samma nyans i taket som på väggen eller ljusare. Om taket är mörkare än väggarna kan det skapa en känsla av att taket faller ner mot dig.
 • Har du en öppen planlösning eller rum som är sammanlänkade med stora dörröppningar? Då är det fint att binda ihop rummen med samma kulör på taket, framförallt om du har olika färg på väggarna i de olika rummen.
 • Vill du skapa illusionen av att takhöjden är högre än den faktiskt är? Använd då det klassiska knepet att måla några centimeter längst upp på väggen i samma färg som taket, till exempel 10 cm.
 • Idag är det många som väljer bort taklister för ett mer modernt utseende. Då får du snyggast övergång mellan tak- och väggkulör om du först målar hela taket samt några centimeter ner på väggen i samma kulör. När det torkat sätter du en maskeringstejp längst upp på väggen och målar väggarna i annan kulör. När du tar bort tejpen har du en knivskarp kant.
 • För bästa resultat ska färg avsedd för ändamålet användas, de stora varumärkena erbjuder speciell takfärg.
Till höger är det en grön nyans på väggen och en annan grön nyans i taket. Båda bilderna från Jotun med färgen LADY har spännande effekter. Till höger är det en grön nyans på väggen och en annan grön nyans i taket. Båda bilderna från Jotun med färgen LADY har spännande effekter.

Trä

Med ett innertak i trä kan du skapa ett klassisk, lantligt eller tidlöst hem. En träpanel är till exempel något som många väljer till sina villor i sekelskiftesstil. Trä är ett material som skapar en livfull inredning och ger ett visst djup till taket. När du väljer en träpanel till dina innertak är möjligheterna näst intill oändliga, du väljer själv material, färg, bredd, yta och profil.

 • Material – Det mest populära träslaget till paneler för innertak är gran. Ett prisvärt material som samtidigt håller hög kvalitet och har en lång livslängd. Gran är ett material som är lätt att behandla för att få just det uttryck som önskas, som att lasera eller måla. Andra mer exklusiva träslag är ceder och lärk som väljs på grund av sitt utseende och som oftast behålls trärena.
 • Färg – Precis som vid ett gipstak kan du jobba med olika kulörer på ett trätak, men här tänker vi framför allt på olika sätt att behandla panelen med till exempel bets eller lasyr. Beroende på vilken känsla du vill skapa i rummet kan du ge träpanelen en varmare eller kallare nyans. Om du till exempel eftersträvar den marina stilen kan en grå ton på träet skapa den rätta känslan av drivved.
 • Bredd – Bredden på panelen spelar roll för känslan i rummet. Leta inspirationsbilder och se hur andra har gjort för att undersöka om du vill gå åt det smalare eller bredare hållet. Smal panel kan passa fint till en modern stil medan en bredare panel blir klassiskt och tidlöst. Vill du åt det lantliga eller marina så titta efter något mitt emellan för att få ett riktigt passande och snyggt resultat.
 • Yta – När du har bestämt dig för ett nytt innertak i trä kommer du ställas mellan olika alternativ som hyvlad eller finsågad. En hyvlad panel har en helt slät och perfekt yta som passar alla stilar. Denna panel ger intryck av enkelhet och elegans, medan en finsågad panel får en grov yta som ger ett tuffare och modernare intryck. Denna detalj kommer att påverka helhetsintrycket i rummet mer än du tror.
 • Profil –  Vilken profil du väljer på träpanelen kommer också att påverka helhetsintrycket. En typ av profil som många känner till vid namn är pärlspont, som passar dig som är ute efter en gammaldags stil i huset. Det finns en mängd profiler att välja mellan som hjälper dig att uppnå rätt känsla, oavsett om du söker något avskalat eller något som sticker ut.
Det blir effektfullt att välja samma panel på både vägg och tak, som familjen Agné gjort i sitt sommarhus. Det blir effektfullt att välja samma panel på både vägg och tak, som familjen Agné gjort i sitt sommarhus.

Akustikpaneler

En växande trend just nu är akustikpaneler, något som gått från att vara en produkt för offentlig miljö till att finnas vi vart och vartannat hem. Här finns många varumärken som arbetar med snygga paneler för både innertak och väggar. Det som lockar är kanske inte alltid den ljuddämpande funktionen utan utseendet och den exklusiva känslan som panelerna ger innertaket.

De populära panelerna består av en matta i ljuddämpande material där man monterat smala ribbor av trä. Träet kan ha olika nyanser för att efterlikna allt från ljusaste ask till mörkaste valnöt. De som inte vill satsa på de exklusiva akustikpanelerna kan skapa samma känsla genom att arbeta med lösa trälister från byggvaruhandeln och montera en och en, undan för undan tills taket är täck.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du ska välja innertak. För att få ett snyggt resultat som passar både ditt hus och din smak är det bra att fundera över vilken stil du vill uppnå, vilken budget du har och hur mycket tid du själv vill lägga ner. Hoppas att denna artikeln kunde ge lite inspiration till ditt nya innertak!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ