Så skapar du julstämning i nya huset

Att äntligen få flytta in i sitt nybyggda hus är en fantastisk känsla, men till en början kan det kännas lite tomt och kalt. Man behöver låta det ta tid att bo in sig, den hemtrevliga känslan kommer tillslut att falla på plats. Att skapa julstämning i hemmet och pynta lite extra nu när det snart är jul kan vara till stor hjälp för att få en ombonad miljö. Här är några enkla tips att ta till för att få en trivsam julkänsla i nya huset.

Kanske har du några tomma väggar i huset där du fortfarande funderar på vad du vill ha. Passa på att hänga upp en dekoration här under julen för att testa, om det inte känns helt rätt så ska ju ändå juldekorationerna ner om ett litet tag. Julen är ett perfekt tillfälle att vara kreativ på, och med enkla medel kan man få till en riktigt mysig stämning.

Vi bad stylisten och content creator Sarah MacFie om hennes bästa tips för att skapa julstämning i hela hemmet. Sarah bor i ett nybyggt hus på landet i Alingsås och hon inreder gärna med loppisfynd, blomsterbuketter och sina egna kreativa projekt. Vi ställde frågan, hur får du till den där mysiga och trivsamma julkänslan?

“Jag gillar att plocka in sådant som finns i naturen såsom granris, torkade blommor och kvistar. I en matvarubutik finns också mycket att dekorera med, sådant som efter ett tag som dekoration kan få nytt liv i en maträtt, man måste inte köpa klassiskt julpynt för att det ska bli effektfullt. Levande ljus och små ljuskällor är också ett enkelt knep för att snabbt skapa stämning.” säger Sarah.

Lägg extra fokus på hallen

Det första intrycket är viktigt för helhetskänslan, eftersom att hallen är det första som möter dig och dina gäster kan du se till att den känns extra inbjudande. För att skapa julstämning i hallen kan man gå ut i skogen och plocka det man hittar.

“I min hall har jag fyllt en korg med enris och jag fick dessutom plats med en liten gran jämte trappan. Paketen under granen är bara tomma lådor som jag klätt med tyg som blivit över från ett annat projekt, men de tillför ändå en viss spänning.” säger Sarah.

Att bjuda på något redan i hallen gör att gästerna känner sig extra välkomna, till exempel glögg, nötter eller godis. Ett mindre sidobord kan bli en bra serveringsyta för att ställa upp glasen och servera drycken.

I köket har Sarah dekorerat genom att lägga upp apelsiner och grönkål på ett vackert fat.

En doft av julstök

Vi insuper julen med alla våra sinnen och julen har många karaktäristiska dofter som skapar den rätta känslan. En doft man gillar gör att man upplever rummet och miljön ännu bättre, och förutom alla bakverk som man förknippar med julen har glögg en klassisk juldoft. Att värma upp glögg är ett enkelt sätt att sprida juldoft i hemmet, börja värma drycken innan gästerna kommer så hinner doften sprida sig ända ut i hallen.

Recept på must

Här är ett enkelt recept på äppelmust att göra iordning innan gästerna kommer, den både doftar gott och är vacker att titta på.

  • 1,5 liter äppelmust, med eller utan alkohol
  • 3 msk honung
  • 3 st kanelstänger
  • 1,5 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk nejlikor
  • 25 gram färsk ingefära, grovhackad
  • 2 st clementiner, skalade och klyftade

Häll i äppelmust, honung, kanelstänger, kardemummakärnor, nejlikor, ingefära och clementiner i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i ca 20 minuter. Efter det silar du musten och dekorerar med valfri dekoration.

Till höger i bild hänger en girlang med bjällror knutna i ett gjutesnöre, ett effektfullt sätt att skapa en girlang som dessutom kan ge ifrån sig ett mysigt ljud.

Girlanger kan man ha till allt

Ett band med små dekorationer på rad kan skapa underverk när det kommer till julpyntet. Girlanger finns i så många olika typer och det är enkelt att göra din egen. Allt du behöver är ett band eller snöre, och små dekorationer som kan återkomma på snöret. Till exempel små buntar med kvistar eller granris, vimplar i tyg eller torkade skivor av apelsiner som på bilden ovan.

Girlang av apelsin

Apelsiner är både vackra och har en ljuvlig doft, inte minst tillsammans med nejlikor. Ett enkelt sätt att skapa effektfullt julpynt av apelsiner är att torka skivor och trä på ett snöre. Denna girlang kan sedan hängas på väggen, mot ett skåp eller hylla, eller varför inte ovanför en dörröppning.

  • Sätt ugnen på 100 grader
  • Skiva 2 apelsiner och lägg på ett ugnsgaller eller en plåt med bakplåtspapper.
  • Ha inne i ugnen tills apelsinerna känns torra och fått en något mörkare färg, ca 4 timmar.
  • Använd sedan nål och tråd för att trä de torkade skivorna på en rad.

Kransar och ris

Med gran- och enris går det snabbt att skapa dekorationer med volym. Julpynt handlar ofta om små detaljer, och då kan det vara skönt att kombinera det med något stort som kontrast. En korg eller en vas med yvigt ris fyller upp en tom yta, och tar du en bunt med ris och binder samman med ett snöre kan du hänga upp riset på en vägg eller dörrhandtag.

På bilden har Sarah dekorerat granriset med några kvistar eukalyptus, några torkade apelsinskivor, en kanelstång och ett vackert sammetsband som plockar upp färgen i kanelstången. Färger som brunt och orange är fint att dekorera med för att skapa julstämning, julen behöver inte alltid vara röd.

Ljuskronorna ovanför det stora bordet i matsalen har också dekorerats med ris, här har enris kombinerats med eukalyptus för att få en livfull struktur. Material från naturen och lite ståltråd är allt som behövs. Istället för ljuskronor går det lika bra att klä en slät ring av metall och hänga upp ovanför bordet för att tillföra julstämning på olika nivåer.

Duka med naturen

I bordsdukningen har Sarah valt att hålla sig till få färger och kombinerar linnefärgen på duken och servetterna tillsammans med det gröna i granriset och eukalyptusen. Servetterna hålls ihop av ett enkelt jutesnöre och som dekoration har eukalyptus, kanelstänger och stjärnanis stuckits ner, det behöver inte vara svårare än så.

En vimpel av textil

I fönstren hänger en vimpel av linnetyg som ramar in bordet och kompletterar dukningen. Vimpeln har Sarah gjort genom att klippa till trekanter i tyg och trä de på en bit garn.

  • Klipp till ca 15 vimplar av valfritt tyg, tänk på att lägga till lite extra överst på vimpeln som ska vikas ner över snöret.
  • Förbered ett långt snöre.
  • Vik ner överkanten på vimpeln och sy en söm så att en kanal skapas, du kan placera snöret i kanalen innan du syr så slipper du trä in snöret i efterhand. Om du vill kan du limma ner kanten på vimpeln istället för att sy.

Vill du ha mer inspiration direkt i din inkorg får du gärna anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedan. Lycka till i julstöket!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ