Så bygger du altan – Steg för steg

Under sommarmånaderna blir altanen en näst intill helig plats för många husägare. Det blir en naturlig förbindelse mellan inomhus och trädgård där vi äter, umgås och njuter av livet. Vill du bygga altan själv och behöver lite guidning? I denna artikel delar vi med oss av våra bästa byggtips!

Bygga på plintar eller på markplattor?

Det är din altandörr som styr höjden på din altan. Sitter dörren en bit ovanför markplan kan det vara snyggast att bygga en altan på plintar för att få upp trädäcket i samma nivå som dörren. Att bygga på plintar är också en fördel om ytan är ojämn. Med plintar kan du enkelt justera höjden och marken behöver inte vara helt plan.

Om altandörren sitter lägre ner, nära marken behöver du bygga altanen direkt på markplattor istället för att kunna anpassa höjden till dörrens placering. Sedan kan du enkelt göra ett extra trappsteg från trädäcket upp till dörren om det skulle behövas. I denna artikeln kommer vi att fokusera på altan på plintar, och steg för steg gå igenom vad du behöver tänka på.

I denna guide utgår vi från att altanen kommer ha ett räcke och förbereder för detta, vilket gör att vi nyttjar stolparna till räcket för att fästa bärlinan i. Här är också altanens placering i anslutning till huset vilket gör att bakre bärlinan fästs direkt i husväggen, men det går precis lika bra att gjuta en plintrad även på den sidan av altanen.

Att ha koll på

  • CC är måttet från centrum till centrum. Om ett CC-mått till exempel avser plintar är det måtten mellan centrum av den ena plinten till centrum av den intilliggande plintens som menas.
  • Förborra alla delar av stommen. Trallen kan du däremot skruva fast direkt i golvreglarna, förutom när du ska skruva nära änden på träet, annars riskerar brädan att spricka.
  • Alltid sur gubbe! När du tittat på ändträet på trallen ser du träets ringar. Dessa ska riktas nedåt när du lägger trallen, alltså som en sur gubbe. Om brädan skulle slå sig och böjas något rinner vattnet av och du riskerar inte att det samlas i pölar på trallen.

Att välja virke

Det vanligaste materialet att bygga altan av är lärk och tryckimpregnerat furu, det sistnämnda är det absolut vanligaste. Båda träslagen är mjuka och går enkelt att arbeta med. Obehandlad lärk får med tiden en silvergrå yta, men du kan också välja att underhålla träet genom att olja in det för att behålla den varma, mörkare färgen. Lärk är ett mer exklusivt material och många uppskattar utseendet som lärken skapar. Ett tryckimpregnerat virke är billigare och kräver inget underhåll de första åren.

Vad behövs för att starta igång?

  • Ett långt vattenpass kommer att komma väl till pass, för att sätta helt horisontella reglar, vertikala stolpar och mycket mer.
  • Har du möjlighet att ha en skruvdragare till att förborra med och en annan skruvdragare för att dra i skruv kommer det vara en bekvämlighet som spar tid och energi.
  • Din tumstock har du kanske alltid med dig, den behövs även här.
  • Till en altan på plintar behöver du naturligtvis plintar. Du kan antingen köpa färdiga eller köpa gjutrör för att gjuta själv.
  • Både reglar och trall behövs inhandlas från brädgården. Beroende på omständigheterna och vilket resultat som önskas krävs olika dimensioner. För bärlinorna är den vanligaste bredden 45 mm medan höjden vanligen varierar mellan 95, 120, 145, 170 och 195 mm. För själva trallen är den vanligaste dimensionen 28×120 mm, och även vanligt förekommande är 34×145 mm.
  • Du behöver också inhandla trallskruv och balkskor.

Fundera, mät och skissa

Börja med att göra en skiss över altanen innan du börjar bygga. Rita upp längden och bredden, mät ut höjden, och rita ut på skissen vart plintarna ska sitta. Det bör inte vara längre än 2 meter mellan plintarna, detta avstånd beror dock lite på vilken tjocklek på virke du använder dig av. Så om din altan kommer att vara bredare än så behövs en extra plintrad för att stötta upp de bärlinor och golvreglar som är längre än 2 meter. Om du vill ha räcke, trappa eller annan påbyggnad så rita även ut detta.

Nu börjar vi

Det kanske viktigaste tipset när du ska bygga en altan är att ta hjälp av en kompis, det är svårt att vara själv när man ska bygga en altan och dessutom mycket tråkigare. Ta fasta på en rak linje att utgå från när du ska mäta upp altanen på plats, sätt ut pinnar som markerar hörnen och spänn upp murarsnöre mellan pinnarna. Dessa snören visar nu hur stor altanen blir och hjälper dig veta vart du ska sätta plintarna.

Dubbelkolla måtten genom att mäta de båda diagonalerna, stämmer inte dessa mått överens med varandra så justera tills diagonalerna är desamma. Markera nu ut vart du ska placera plintarna med hjälp av pinnar. Även här gäller ett mått på max 2 meter mellan plintarna.

Dags för plintar och stolpar

Nu är det dags att gräva hål där plintarna ska ner i marken. Du kan antingen gjuta plintarna på plats med hjälp av gjutrör eller så kan du köpa färdiga plintar. Om du väljer plintar med en stolpsko som går att justera kan du ändra höjden på stolpskon i efterhand om plintarna inte skulle hamna på exakt samma höjd.

När du som i detta fall bygger altan med räcke är det stolparna som ska fästas i plinten, men ska du istället bygga altanen utan räcke är det bärlinan som monteras på plintarna. Fäst stolparna i plinten med luft mellan ändträet och plinten, då kan inte träet suga upp någon fukt. När dessa är på plats kan du ta bort markeringarna som visar altanens mått.

Bärlinan utgör stommen

Den första bärlinan fästs i fasaden och blir utgångspunkten för resterande kanter. Här bestäms höjden och det gör du genom att ta fasta på ett mått, till exempel altandörrens dropplåt. Du måste ta med trallens tjocklek i beräkningen, bärlinan ska fästas så många millimeter under dropplåten som motsvarar trallens tjocklek.

Bärlinan på de andra tre sidorna fäster du i stolparna. Här är vattenpasset viktigt för att veta höjden på motsatt sida bärlinan. Tänk på att ha ett litet fall ut från huset så att regnvattnet inte rinner mot fasaden. Ett fall på ca 10 millimeter per meter är en rekommendation.

Golvreglar ska på plats

Mellan bärlinorna är det nu dags att montera golvreglar. För att fästa golvreglarna monterar du lösa balkskor, både på bärlinan som är fäst i fasaden och på den motsvarande långsidan mitt emot. Dessa balkskor ska fästas med cc på 600 mm.

Nästa steg är att komplettera med stolpar för räcket. Där det är ett långt avstånd mellan befintliga stolpar kan du vilja fästa en extra stolpe för att sedan kunna forma ett snyggt räcke.

Bräda efter bräda

Trallen börjar du att lägga utifrån och går sedan bräda för bräda in mot husfasaden, och när du ska skarva trallen gör du det precis i mitten av en regel. En generalskarv är när all trall skarvas på samma regel, och detta vill vi undvika! Om du istället varvar trallens skarvar mot olika reglar får stommen en jämnare belastning och påfrestas inte bara på ett ställe.

Den sista brädan som läggs intill husväggen är ofta den mest trixiga. Du kan behöva klyva den sista brädan för att den ska få plats. Utrymmet mellan den näst sista brädan och väggen kan också vara olika på vänster och höger sida. Det är bra att ha koll på detta mått under tiden trallen läggs för att kunna justera lite efter hand.

Se till att din altan blir rak genom att hela tiden utgå ifrån tre brädor.

Ett enkelt tips för en rak altan

Ett bra tips för att få till en rak trall är att hela tiden utgå ifrån tre brädor. Använd bladet till en morakniv som distans mellan brädorna och se till att de ligger rakt. Skruva fast den första brädan, låt den andra ligga löst och skruva sedan i den tredje brädan. Efter det justerar du mittenbrädan så utrymmet mellan de tre brädorna blir ungefär samma. Skruva fast. Ta måttet från ytterkanten på första brädan till starten på tredje brädan och kapa till en list i samma mått att använda som mall.

När de första tre brädorna är fastskruvade lägger du enkelt ut din mall och placerar sedan dit den sjätte brädan kloss an till mallen. Se till att måttet blir samma längs med hela brädan. Skruva fast brädan och ta sedan bort mallen. Lägg bräda nummer fyra och fem på plats i mellanrummet mellan bräda tre och sex och anpassa mellanrummet med en morakniv så det blir jämnt. I bilden ovan illustreras brädorna med olika färger för att tydliggöra.

Hoppas vi kunde inspirera dig med denna guide, och att du nu vill bygga din egen altan. Det är inte så svårt som man först kan tro! När din altan är färdig är det bara att slå sig ner för att njuta hela sommaren, i många år framöver!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ