Ljussätt ditt hem i vintermörkret!

Belysningen i hemmet påverkar vårt humör, hur vi upplever rummet och hur vi uppfattar färg och form. Med många mörka månader om året är det viktigt att få in ljus i våra hem. Experterna säger att minst 5 belysningspunkter i ett mindre rum är en bra nivå för att skapa en skön atmosfär. Här får du enkla tips på hur du ljussätter ditt hem.

Visste du att belysning kan öka känslan av samhörighet och inge trygghet? Genom en lågt hängande taklampa över ett soffbord markeras soffgruppens användningsområde och ökar gemenskapen. Bra belysning behöver inte betyda starkt ljus, tvärtom kan dämpad belysning inge trygghet och ge rummet rätt känsla.

Ljusförhållandena skiftar mycket i Norden, anpassa ditt hem efter den mörkaste tiden så kommer du hitta en bra nivå på belysningen under årets alla månader. Medan 5 belysningspunkter är en bra nivå för mindre rum bör du satsa på fler ljuspunkter i större rum, ca 7-10 stycken för att få en ombonad känsla.

Belysning

Olika typer av ljus

För att enklare förstå vilken typ av belysning vi behöver för att ljussätta ett rum och vilka lampor som uppfyller våra behov delar vi in belysning i tre olika kategorier.

  • Allmänljus – Ett starkt och jämnt ljus som lyser upp stora delar av rummet och används vid till exempel städning.
  • Arbetsbelysning – Funktionellt ljus som punktbelyser en specifik plats för till exempel matlagning eller läxläsning.
  • Stämningsljus – Ett dämpat ljus som skapar stämning i rummet. Det kan vara en bords-, fönster- eller vägglampa.

Hur ska ytorna användas?

När du ljussätter är det viktigt att veta hur de olika ytorna i rummet används. Ta köket som exempel. Vid arbetsbänken behövs bra och riktad arbetsbelysning, tänk på att placera lamporna så att du själv inte skapar irriterande skuggor över arbetsytan.

Över köksbordet kan du placera en taklampa som vid behov fungerar som allmänbelysning, använder du en dimmer kan du sänka taklampans ljusstyrka och även använda det som stämningsljus vid middagen.

Glöm inte regeln om minst 5 ljuskällor i ett rum. Om du har två lampor över arbetsbänken och en taklampa över bordet kan du komplettera med en fönsterlampa och en dekorativ vägglampa som ger en mysig stämning i rummet.

Planera belysningen

Du kan göra stor skillnad hemma genom att planera om din befintliga belysning och kanske addera ett par nya ljuskällor. Även om du inte bygger nytt hus kan det vara värt att se över hur du använder rummen och anpassa belysningen därefter.

Om du planerar att bygga nytt hus så passa på att ta vissa beslut i planeringsstadiet, du kommer ha stor nytta av att bygga in smart belysning från början. Något som är viktigt att tänka på är placeringen av eluttagen. Detta har vi skrivit om i en tidigare artikel som du hittar här.

Vill du ha spotlights i taket så planera in detta tidigt i processen, förbered för dimmer där du vill kunna sänka ner belysningen och se över platser som arbetsbänk och badrum för att få bra ljus där du önskar. Vissa platser är lätt att glömma som inuti garderoben, i köksskåpen eller i skafferiet. Det finns många smidiga ljuskällor som är enkla att dölja om du planerar in det från början.

Kompositionen

Med regeln om minst fem olika belysningspunkter skapar du liv i ljussättningen. Blanda olika styrkor på ljuset, kombinera riktat ljus med mer dämpat stämningsljus och lek med ljus och skugga. När du blandar olika former på armaturerna skapas en spännande dynamik. Utnyttja djupet och höjden i ett rum, har du till exempel flera taklampor tillsammans kan du hänga de på olika höjd.

Vägglampor finns i många dekorativa och trendiga utföranden. De är lätta att placera på en vägg som känns tom, välj en ledlampa med svagt ljus till för att få en dekorativ punkt i rummet. Det finns också spännande design på golvlampor där ljuskällan ligger nära golvet, perfekt för att utnyttja olika höjder i rummet.

Lumen och Kelvin

När du hittat rätt armatur är nästa steg att hitta en ledlampa som passar ändamålet. Det du behöver känna till är lumen och kelvin. Lumen (lm) är lampans ljusstyrka och kan jämföras med glödlampans watt. 40 W motsvarar ca 450 lm och 60 W motsvarar ca 800 lm.

För allmänbelysning i ett mindre rum välj 450-800 lm, 800-1000 lm för ett större rum. För arbetsbelysning och läsbelysning passar 400 lm bra, är det kort avstånd till armaturen kan man gå ner till mellan 100-400 lm. För stämningsbelysning brukar 100 lm räcka.

Generellt säger man att ju svagare ljuset är ju varmare bör det vara, men det beror helt på vilken känsla du vill åt. Färgtemperatur mäts i Kelvin (K) och ju högre tal desto kallare och blåare ljus. Ett vanligt lampljus är varmt och ligger på ca 2 700 K. Över 3000 K brukar uppfattas för kallt för allmänbelysning. För arbete och läsning föredrar många ett kallare ljus eftersom att det framhäver kontraster bättre än varmt ljus.

 

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ