Klassiskt trähus med amerikansk veranda på nybyggd hästgård

Vitt lantligt hus på åker

När paret Torild och Harriet Lorentzons två döttrar hade flyttat hemifrån var det dags för något nytt. De hade redan byggt två hus tidigare, så denna gången uppfyllde de Harriets barndomsdröm och byggde en egen hästgård. De köpte 7 hektar mark i Hol och under fem års tid har deras gård med garage, stall och en idyllisk 2-plansvilla fått växa fram. Välkommen hem till familjen som består av Torild, Harriet, hunden Gimli och deras två hästar.

Huset har en amerikansk veranda på varje sida.

Huset har en amerikansk veranda på varje sida.

Ju mer dimman utanför fönstren lägger sig desto vidare blir vyerna. Fler och fler gårdar med kringliggande åkrar träder fram, och det öppna landskapet som omringar familjens gård blir plötsligt tydligt. Byggnaderna på gården är noggrant utplacerade med hänsyn till vind, sol och den vidsträckta utsikten.

Kvinna med cowboyhatt framför lantligt hus

Harriet och hennes American Paint, Texas, som älskar westernridningen lika mycket som hon gör.

“Efter två hus har man ju ganska bra koll på hur man vill ha det. Våra erfarenheter och vana av att leda stora projekt har gjort det möjligt för oss att driva projektet själva. Om man vågar och har lite kunskap så skulle jag verkligen rekommendera andra att äga sitt projekt. Då blir man inte beroende av något annat företag, man kan dela upp projektet i delar och man kan komma ner mycket i pris. Detta är det tredje och sista huset som vi bygger. Tror vi”, ler Torild.

Stora fönster med vackert ljusinsläpp

Stora fönster i söderläge skapar vackert ljusinsläpp på hela nedervåningen. Det vackra skåpet har Torild byggt av gamla fönster.

Man svänger in på gården från norr och framför sig ser man den öppna vyn mot söder som en vacker tavla. Husets placering, och inte minst placeringen av köket och vardagsrummet är gjord utifrån utsikten i väster. Nu kan paret njuta av vyerna från sitt köksbord, genom de extra stora fönstren.

Modern kakelugn bredvid ett fint kök

På vinterhalvåret eldar de i den moderna kakelugnen näst intill varje dag.

Det var under 2017 som Torild och Harriet köpte marken. De gjorde egna skisser innan de tog hjälp av en arkitekt som förverkligade deras idéer och kom med bra input. Sedan sökte de bygglov för hela gården på samma gång. De började med att bygga garaget och stallet där Torild och Harriet gjorde det mesta själva förutom att gjuta plattan, resa stommar och tak.

Nedervåningen har öppen planlösning mellan vardagsrum, matplats och kök.

Nedervåningen har öppen planlösning mellan vardagsrum, matplats och kök.

Under en tid tog Torild tjänstledigt från jobbet på halvtid för att arbeta 50% och sedan snickra på gården 100%. Han betonar att detta bara fungerar en period, och att man måste ta pauser från bygget ibland. Byggtiden för garaget och stallet blev 2,5 år, så när det sedan var dags för bostadshuset ville de att processen skulle gå lite fortare.

Köket är välplanerat med en glasveranda med utsikt över den planerade köksträdgården.

Köket är välplanerat med en glasveranda med utsikt över den planerade köksträdgården.

“När det var dags att bygga huset kollade vi med flera husleverantörer, vi kom med färdiga ritningar och få kunde lösa det vi ville ha. När man åker runt här på landsbygden ser man många byggskyltar som det står Alingsås Huspaket på. Vi hörde av oss till Alingsås Huspaket och det var inga problem att få vårt hus precis som vi ville, och deras koncept fungerade bra ihop med vårt arbetssätt där vi själva vill äga projektet. Om man tar bort något från standardpaketet hos Alingsås Huspaket görs ett avdrag på summan. Det uppskattade vi eftersom att andra husleverantörer inte arbetar på det sättet”, säger Torild.

Rymlig hall med förvaring bakom en vacker gammal dörr

Gammal dörr

Paret valde att bygga en stor och rymlig hall med förvaring bakom en vacker gammal dörr under trappan.

“Vi hade mest kontakt med säljaren Svante och projektledaren Patrik på Alingsås Huspaket. Vi gillar verkligen inställningen som dom har, dom löser allt! Vi hade till exempel en ändring som vi kom på i sista sekund, precis när vi skulle trycka på köpknappen. Vi insåg att vi ville se mer av utsikten från övervåningen och föreslog att vi skulle lyfte taket åt både öst och väst. Då fick vi snabb hjälp av konstruktören Daniel att rita om huset och sedan tog det bara två dagar att få igenom ändringen i bygglovet”, säger Harriet.

I vardagsrummet på nedervåningen är det ombonat med mysig värme från kakelugnen.

I vardagsrummet på nedervåningen är det ombonat med mysig värme från kakelugnen.

När paret började att skissa på sitt nya hus hade de satt upp några kriterier som huset skulle uppfylla. Entrén och tvättstugan skulle vara större än i deras tidigare hus, vardagsrummet och köket skulle hänga ihop i en öppen planlösning, och huset skulle ha fler och större fönster. Att groventrén skiljs av från tvättstugan med en innerdörr var något de saknade i sitt gamla hus, därför var även detta viktigt att få med.

Stort allrum med soffgrupp och arbetsplats.

När man kommer upp för trappan möts man av ett stort allrum med soffgrupp och arbetsplatser med utsikt över åkrarna.

“En dag när vi var ute och åkte fastnade vi för ett hus med plåttak över verandan i vinkel. Vi tog en bild och visade vår arkitekt Anna-Lena Lerander som då berättade att det otroligt nog var hon som hade ritat just det huset. Vi tog även inspiration från många andra hus, vi har till exempel en vän som byggt ett härligt burspråk i sitt kök som vi inspirerades mycket av. Ett tips är att besöka så många andra hus som möjligt när man ska bygga nytt”, säger Harriet.

Fin vit trappa

Fönster med vita gardiner

Här uppe finns också två sovrum samt ett större badrum med badkar.

Det var nu fem år sedan som familjen fick sitt bygglov och startade denna process, men resan startade långt innan det. För att kunna förverkliga sin dröm om en hästgård måste man ha mark att bygga på. Det är ovanligt att bönder säljer mark, framförallt till främlingar, därför satte Torild och Harriet in en annons i tidningen. Till slut fick de kontakt med en person som sålde mark avsedd för verksamheter med djur eller jordbruk, vilket passade paret perfekt.

Badrum med rund spegel

Kran och fot till badkar

Paret valde att låta husets båda badrum gå i samma stil.

“Att driva en gård är en livsstil och det visste vi om innan vi startade detta projektet. Vi längtar inte efter en lägenhet i stan eller att sitta och fika på ett café, utan vi gillar att ha olika projekt igång. Det som ska göras i sommar är att altanen ska bli färdig och en carport ska byggas.

Odlingsbäddar framför hus

Här framför huset har de planerat och förberett för en stor köksträdgård med gångar och odlingsbäddar som kommer påbörjas sommaren 2022.

Vi ska också börja med trädgården. Varje år har vi vänt ner hästgödsel här utanför så nu är den jorden redo för att odlas i.” säger Harriet vars stora intresse är westernridning. Hon har två hästar, en American Paint och ett Arabiskt halvblod, och i stallet finns ytterligare två boxar som Harriet hyr ut.

Panelen på husets kortsidor består av hela brädor i full längd.

Panelen på husets kortsidor består av hela brädor i full längd, vilket gör att man slipper sätta någon midjebräda på huset.

En detalj som paret ville komma ifrån var den plåt som ofta bryter av panelen på gavlarna vid sadeltakets slut. Alingsås Huspaket var den enda leverantören som kunde leverera fingerskarvad panel med en längd på upp till 7,2 meter, vilket krävdes på familjens nya hus för att slippa skarven på fasaden. Torild och Harriet betonar att de uppskattade Alingsås Huspakets flexibilitet och den höga kvaliteten som är på standardvalen.

Paddocken med bra underlag

Paddocken är i sig ett stort projekt där så mycket som 1000 ton sten har lastats av för att skapa ett bra underlag.

“Vi är väldigt nöjda med hela huset, och allt som hade med Alingsås Huspaket att göra gick jättesmidigt. Eftersom att villan är ett större och dyrare projekt än garaget och stallet var det skönt att ha en husleverantör i ryggen. Då vet man att det blir rätt och riktigt, och det gick ju lite fortare. I början tyckte kanske Alingsås Huspaket att vi var lite hetsiga, vi hade ju ritningar och bygglov klart och var ivriga med att komma igång. Sedan insåg vi att det var en del val som skulle göras så då behövde vi lite tid på oss”, säger Torild.

Solpaneler på stalltak

Solpanelerna blev precis installerade på garaget och stalltaket så nu har Torild full koll i appen för att se hur mycket energi som produceras.

Våra bästa tips!

 1. Ta in offerter från flera olika hantverkare, men välj inte bara utifrån pris utan låt referenser vara den avgörande faktorn. Det är också en fördel att använda sig av lokala snickare, när de bor och arbetar i området är de ofta benägna att göra ett riktigt bra jobb.
 2. Äg processen om du har möjlighet. När du köper ritningarna av arkitekten, tar in alla hantverkare själv, engagerar dig och är på plats så får du bättre kontroll och större flexibilitet i ditt projekt.
 3. Många planerar sitt hus utifrån stora kalas och att kunna underhålla sina gäster, men det är oftare vardag än fest så tänk igenom vilka behov du har i din vardag och planera ditt hus utifrån det.
 4. Paret markerade med pinnar vart huset, garaget och stallet skulle stå. Har man höbalar kan man göra som i Husdrömmar. För Torild och Harriet var det bra att få en förståelse för hur stor gårdsplanen blev, man vill inte att det blir för trångt, samtidigt som det ska kännas trivsamt.
 5. Skaffa bra rådgivare som ni litar på. Vi hade mycket god hjälp av Lars-Olof Karlsson, Västra Bodarna samt vår kvalitetsansvarige Håkan Boström. De hjälpte oss bland annat med referenser till många bra hantverkare.

Kortfakta:

 • Hustyp: 2-planshus
 • Storlek: Ca 190 kvm.
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Plats: Vårgårda
 • Byggtid: 7 månader
 • Inflyttning: Maj 2021

Vill du också bygga hus i Vårgårda?

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ