Hitta rätt utemöbler till rätt plats

Utemöbler från Grythyttan.

Det är mycket som ska tänkas igenom och färdigställas på uteplatsen och i trädgården när man flyttat in i sitt nybyggda hus! Oavsett om det är altanen, trädgården eller en balkong som ska inredas så vill man ofta bygga upp en eller flera platser att koppla av och umgås på. Rätt utemöbler på rätt plats skapar direkt en mer ombonad känsla på din uteplats!

Alla som bygger nytt hus har olika förutsättningar för trädgård och uteplats på tomten. Vissa av våra kunder bygger hus på en plats som redan har en uppvuxen trädgård medan många tomter är nya och man får börja från noll. Oavsett vilka förutsättningar du har och hur långt du kommit i processen med din trädgård så kan det vara skönt att snabbt skapa en liten oas där ni kan koppla av, äta och umgås vid ert nybyggda hus!

I denna artikeln tipsar vi om vad du kan tänka på när det blir dags att inreda trädgården och uteplatsen med nya utemöbler! Vi har valt att kika lite närmare på de tre största kategorierna bland utemöbler: matgrupper, loungemöbler och cafémöbler.

Härlig sommardukning med stolar A2 och bord B30 från Grythyttan.

Matgrupper

Det finns en uppsjö av olika matgrupper på marknaden som alla har olika stilar och utföranden. Dina utemöbler hjälper till att sätta formen och känslan för hela din uteplats. Se till att välja en möbel som passar med stilen på ditt hus och som skapar den känslan du vill ha i din trädgård.

Förutom att stilen ska passa huset så behöver matgruppen såklart passa er som familj! Utgå ifrån hur många sittplatser ni behöver och gör gärna plats för någon extra. Det blir roligare att bjuda hem gäster om det inte blir omständigt att ordna med fler sittplatser.

Får man ofta gäster kan det vara praktiskt med ett bord som har iläggsskiva. Hopfällbara extrastolar är också ett bra tips! De är smidiga att förvara och enkla att plocka fram om man blir fler till grillmiddagen!

Sittkomforten är en viktig detalj som man inte ska glömma. En skön stol med en mjuk dyna gör att middagen blir trevligare och ni kommer kunna njuta av era utemöbler mycket mer! Oavsett om ni köper en matgrupp eller en loungegrupp är det därför viktigt att provsitta möblerna så de är precis sådär bekväma som ni vill ha dem.

Loungemöbler från Skagerack i serien “Virkelyst”.

Loungemöbler

Loungemöbler har blivit allt mer populärt! Till skillnad från en matgrupp så fungerar loungemöblerna mer som en längre soffgrupp man kan koppla av och njuta i utomhus. Det finns många olika modeller att välja mellan och alla har olika egenskaper som uppfyller olika behov.

Loungemöbler består av soffor och fåtöljer som är anpassade för utomhusbruk. Bordet är oftast lågt och fungerar mer som en avställningsyta än ett matbord. Möbelgrupperna är skapade för avkoppling och passar perfekt för trevligt häng, fikastunder eller enklare måltider.

Det är viktigt att din loungemöbel är skön att sitta i även under längre stunder. Sittkomforten är därför extra viktig när du väljer att köpa just en loungegrupp. Se till att sittdjupet är anpassat för din benlängd, att ryggstöd och eventuella armstöd har bra höjd och att dynorna är sköna.

Brafabs serie “Villac” har byggbara moduler och går att utöka efter behov.

Ett tips när du ska välja loungemöbler är att kika på modeller med byggbara moduler. Det innebär att du enkelt kan bygga på och utöka din möbelgrupp med fler sittplatser om du skulle behöva det. Kanske växer familjen eller att ni på något annat sätt har ett förändrat behov av sittplatser. Då är det inga problem att komplettera loungemöblerna när det blir aktuellt och ni slipper köpa en helt ny grupp!

Cafégruppen “Arras” från Brafab.

Cafégrupper

Det behövs inte alltid en stor möbelgrupp för att skapa en trevlig plats i trädgården eller på uteplatsen. Ibland kan en liten grupp möbler hjälpa till att skapa en ombonad känsla i ett hörn av trädgården eller vid entrédörren in till huset.

Cafégrupper är perfekt för balkonger och andra ställen där man inte får plats med några stora grupper men där man ändå vill skapa en inbjudande plats att slå sig ner på.

Material

De vanligaste materialen för nytillverkade utemöbler är trä, konstrotting och aluminium. De olika materialen kräver olika mängd underhåll. Välj utemöbler av ett material som du har tid och ork att vårda och ta hand om.

Trä

Det finns många olika träslag som används för utemöbler men furu, ek och teak är tre av de vanligaste. En utemöbel av trä behöver oljas eller målas för att stå emot röta. Teak är ett dyrare träslag men är ett tåligare alternativ jämfört med t.ex. furu. Teak håller längre än möbler av andra träslag bara man ser till att sköta om sina utemöbler ordentligt.

Trä är ett naturligt och vackert material och ett bra alternativ för den som vill och har möjlighet lägga lite extra tid på underhåll av sina utemöbler på våren.

Konstrotting

Konstrotting har blommat upp och blivit väldigt populärt i Sverige! Vanlig rotting har tyvärr låg tolerans mot röta och är inte att rekommendera utomhus här i vårt nordiska klimat. Konstrottingen vi ser idag är dock ofta väldigt naturtrogen och kräver inget som helst underhåll.

Ett bra alternativ för den som vill skapa en mjukare känsla på uteplatsen men vill kunna lägga sin tid på annat än underhåll av utemöbler.

Aluminium

Ett tredje material som även det är helt underhållsfritt är utemöbler av aluminium. Det är ett tåligt material som står emot både väder och vind. Möblerna är oftast lätta och på så sätt enkla att flytta runt. Aluminiummöbler kommer ofta i en modernare och mer stilren design.

Det finns många olika prisklasser på aluminiummöbler och det som skiljer dem åt är oftast tjockleken på stommen. En tjockare aluminiumprofil har bättre kvalité och blir på så sätt dyrare än en tunnare variant.

Textil

“Tyg som tyg?” kanske du tänker nu men det kan skilja väldigt mycket gällande kvalité på olika dynor och det finns oftast en anledning till det. När det kommer till tyg för utemöbler så använder man sig nästan uteslutande av syntetmaterial. Jämfört med naturmaterial har de bättre egenskaper för användning utomhus.

Polyester och andra syntetfibrer är vanligt förekommande i tyger till utedynor. “Olefin” är ett exempel på ett lite dyrare material men som samtidigt har flera önskvärda egenskaper. Det är slitstarkt, smutsavvisande, vattenavvisande och bleks inte lika lätt i solen! Det kan vara värt att investera i dynor av bättre kvalité om man vill kunna njuta av dem länge.

Är man väldigt bekväm av sig så finns det även utesoffor med dynor som tål att stå ute året runt. Tyget har en speciell ytbehandling som ska vara både vatten- och smutsavvisande samt tåla stark sol. Dessa möbler ligger, av förståeliga skäl, i en högre prisklass. Precis som med mycket annat så får man vad man betalar för även när det kommer till textil och dynor för utemöbler.

Alla utemöbler håller såklart längre om de förvaras inomhus eller är täckta under vinterhalvåret.

Dynbox eller möbelöverdrag?

En stor matgrupp eller loungegrupp innebär också många utedynor som behöver skyddas från regn och sol. Det vanligaste är att man förvarar dem i en dynbox som är anpassad efter storleken på dynorna. Har man en loungegrupp krävs det dock oftast en extra stor dynbox för att få plats med allt. Det är för många ett problem då man behöver hitta en plats i nära anslutning till gruppen där man kan ställa dynboxen. Här är platsbrist ofta ett bekymmer.

Ett smidigt alternativ till dynbox är att skaffa ett överdrag till utemöblerna. Då slipper man kånka dynor fram och tillbaka och kan enkelt täcka möblerna som de är om det skulle vankas dåligt väder. Det finns möbelskydd som är anpassningsbara för att passa många olika modeller.

 

5 snabba tips när du ska välja utemöbler!

 1. Utgå från hur många sittplatser ni behöver
 2. Ska ni ha dem för avkoppling eller sittande middagar?
 3. Välj en modell som passar stilen på huset
 4. Välj material efter hur mycket tid du vill lägga på underhåll
 5. Bra kvalité kan vara en värd investering om du vill kunna njuta av dina utemöbler längre!
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ