Enplanshus med skogen som granne

Hemma hos Isabell

Isabell, 29, byggde sitt drömhus på landet

Det är en kylig höstmorgon när vi kör längs de knastrande grusvägarna förbi skogar och åkrar på väg hem till Isabell. Skogen ligger som en stilla vacker tavla bakom huset när vi svänger in på uppfarten. Isabells nybyggda enplanshus med den klassiska röda fasaden speglar omgivningarna här på landet och det känns som om huset alltid har funnits här.

Några mil norr om Göteborg bor Isabell, 29, tillsammans med sin pigga jaktlabrador Daisy och katten Doris. Isabell växte upp i en villa i Ekebäck i Göteborg och bodde sedan i Lund under studietiden. Idag är hon färdig civilekonom och jobbar på ett företag i centrala Göteborg. Närheten till skogen och naturen är en viktig del i Isabells liv vilket var en av anledningarna till att hon valde att bygga sitt hus på just den här platsen.

Marken har varit i familjens ägo sedan början av 1990-talet men har tidigare bara utnyttjats för skogsbruk. I början av 1998 byggdes flera maskinhallar nedanför backen från där Isabells hus ligger idag. I anslutning till hallarna har de även anlagt en damm där familjen har änder och fasanuppfödning. Jakt är ett intresse som Isabell delar med båda sina föräldrar och de jagar gärna tillsammans på familjens ägor.

Läget fick avgöra

Huset med sin röda fasad och vita knutar passar omgivningarna här på landet. Tomten omges av en stor granskog med öppna fält nedanför backen framför huset. Från köksfönstret ser Isabell dammen med änder och fasaner och bakom den breder stora fält ut sig där vackra Highland Cattle kor går på bete. “Det kändes viktigt att huset skulle passa miljön här ute på landet och att det skulle kännas som om det alltid legat här.” säger Isabell.

När Isabell väl bestämde sig för att bygga hus tog hon mycket hjälp av sin mamma och pappa. De har byggt hus förut och har mycket erfarenhet av processen vilket kändes som en trygghet för Isabell. Tillsammans kollade de på många alternativ hos olika husleverantörer men insåg att priset skenade iväg när de ville göra ändringar i nyckelfärdiga hus de hittat på marknaden.

“Det blev mycket billigare att använda Alingsås Huspaket när man ville göra egna ändringar.” berättar Isabells pappa Leif. “Vi fick dessutom ett mycket bättre bemötande här jämfört med andra ställen. Det kändes som om de genuint ville hjälpa oss i processen att bygga huset och inte bara kränga massa hus.”

Tillvägagångssätt

Isabell valde att anlita en erfaren snickare från trakten som byggt många hus tidigare. Detta var dock hans första tillsammans med Alingsås Huspaket. “Vi valde att bygga som en generalentreprenad där snickaren ansvarade för alla underentreprenader. Även om vi inte varit involverade i själva bygget så har vi varit här så mycket som möjligt. Vi har bland annat städat väldigt mycket under byggets gång. Det är ju ett jobb som annars läggs på snickarna och som blev väl förtjänta pengar när vi gjorde det själva. Dessutom väldigt uppskattat av hantverkarna att komma till en ren byggarbetsplats på morgonen!” säger Isabell.

Isabells pappa Leif, som varit den som haft tätast kontakt med snickaren, berättar att passformen och den höga kvalitén på virket är det som snickaren varit extra imponerad av. “Det passar på millimetern!” ska han ha sagt flera gånger under resningen av stommen. “Efter det att Isabells hus stått färdigt har han dessutom byggt ytterligare två hus tillsammans med Alingsås Huspaket vilket tyder på att samarbetet funkat väldigt bra!” säger Leif.

Hjälp med svåra val

Oavsett om man bygger ett lösvirkeshus med generalentreprenad eller väljer att göra mycket själv är det många val man ställs inför under byggets gång. Isabell har tagit mycket hjälp från sina föräldrar, deras erfarenhet av att ha byggt hus tidigare har varit värdefull men hon berättar även att Alingsås Huspaket varit till den största hjälpen under processen.

“Vi hade egentligen hittat ett hus hos en annan leverantör men när vi ville bredda huset och göra ändringar blev det problem för den leverantören och priset stack iväg. När vi ville göra ändringar verkade de inte heller vara intresserade av att hjälpa oss längre. Vi tog då med våra tankar och idéer till Alingsås Huspaket istället och här fick vi jättebra och personlig hjälp! Det kändes som om de direkt förstod vad vi ville och vilken nivå vi ville lägga oss på” säger Isabell och fortsätter “Jag är nog mest nöjd med planlösningen! Huset känns väldigt stort och rymligt för att vara ett enplanshus!”

Köket är ett av rummen man spenderar mest tid i och spisen från Miele har blivit en riktig favorit. Spisen är placerad på en köksö med tillhörande bardisk som gör att köket känns öppet och välkomnande. Vardagsrummet är nog Isabells favoritrum. Där har man utsikt över altanen som vetter ut mot den vackra skogen.

På 124 kvm boyta har Isabell allt hon behöver: kök, vardagsrum, toalett, badrum, sovrum, gästrum, arbetsrum och en tvättstuga. I anslutning till tvättstugan finns ett förråd med egen ingång samt ingång till ett varmgarage. Bil, jaktutrustning, utemöbler och andra trädgårdstillbehör ryms bra på dessa 54 kvm.

Allt som allt så gick hela bygget väldigt smidigt! Det hände mycket varje dag. Från det att bottenplattan gjutits så tog det 6 månader innan huset stod färdigt. “Jag tror mycket att det berodde på det smidiga samarbetet mellan snickaren och husleverantören. I det stora hela så skulle vi säga att priset, bemötandet och kvalitén är de främsta anledningarna till att vi rekommenderar andra att bygga hus med Alingsås Huspaket. Vi höll dessutom budget nästan på kronan!” ler Isabell.

Våra bästa tips!

 1. Hantverkaren är nummer ett! Välj med omsorg!
 2. Kolla runt och få tips och idéer från många olika ställen.
 3. Bra material. Det är värt att satsa på rätt grejer.
 4. Läget på huset. Tänk på väderstrecken och att få solen från rätt håll, vinkeln är viktig.

Korta fakta:

Hustyp: Enplanshus

Storlek: Boyta 124 kvm + Varmgarage/förråd 54 kvm

Plats: Norr om Göteborg

Byggtid: Juni 2017-December 2017

Inflyttning: Januari 2018

Snickare: Dick Gustafsson, Ale Bygg och Snickeri

Vill du också bygga hus i Göteborg?

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ