Sekelskifteshus med stora umgängesytor

Hemma hos familjen Molin/Gillqvist

”Vi ville bygga ett hus på vårt sätt, helt efter våra egna önskemål. Ett praktiskt och vackert hem som fungerar för hela familjen årets alla dagar.”

Genomtänkt trivsel för både stora och små

Sofia och Fredrik funderade länge på hur de ville utforma sitt hus så att det passade hela familjen. Detta gjorde att processen blev snabb och effektiv när de väl tog steget och satte igång på allvar. Valet av leverantör föll på Alingsås Huspaket eftersom de här kunde formge huset själva och även använda sina personliga kontakter för att bygga det. Resultatet blev ett hus i lantlig stil i modern tappning, med drag av både klassiskt sekelskifte och allmoge, precis som man ville ha det.

Stomresning, takbygge och utvändig vädersäkring av väggarna tillhör de områden som överläts på hantverkare. I övrigt har familjen – i gott samarbete med släkt, vänner och bekanta – färdigställt husbygget. Det ledde till både fysisk träning och många intressanta diskussioner.

För Sofia och Fredrik går trivsel och funktion hand i hand. Bottenvåningen har en luftig planlösning med hall, kök, matsal, sällskapsrum, tvättstuga och kontor. Det sistnämnda kan också användas som lekrum.

Köket är välplanerat och lättarbetat, med gott om bänkar och närhet till all utrustning.

Husets trappa är placerad mitt i huset, vilket gör den lätt att nå från alla rum. Utrymmet under trappan byggdes in och fungerar som förvaring för husets elektronik. Genomgående valde man att satsa på rejäla förvaringsmöjligheter, exempelvis har tvättstugan fått mycket av den varan.

Färger, fönster och andra viktiga beslut

Husets färger går överlag i ljusa toner. Här finns gott om fönster, vilket ger ett fint ljusinsläpp och vacker utsikt mot ekarna och ängarna på baksidan. Fönstren präglar och förhöjer alltid husstilen och Sofia och Fredrik valde korsspröjs till de större fönstren och krysspröjs till de mindre. Även köksinredningen har inslag av krysspröjs.

Bottenvåningen domineras av de sociala ytorna, medan ovanvåningen blir mer privat med sina tre sovrum, badrum, allrum och – inte att förglömma – en praktisk walk-in closet.

Att bygga hus är en spännande och lärorik resa. Framför allt är det viktigt att känna in vad man själv trivs med och vara öppen för olika sätt att nå dit. Det gjorde Sofia och Fredrik och hela familjen känner sig fantastiskt nöjd med sitt nya hem.

”Vi är mycket nöjda med huset och njuter verkligen av att bo här.”

Det är detaljerna som gör det. En vacker blombukett, en stilren fåtölj, en antik lampa. Allt förhöjer stämningen i ett redan trivsamt hus. 

Våra bästa tips!

 1. Ta god tid på dig för att ta reda på vad du gillar och trivs med. Kika på olika material, planlösningar etc. Skapa huset du vill ha!
 2. Bygg inte onödigt stort, det blir bara dyrare och mer att underhålla. Men snåla inte på förvaringsutrymmena, de gör livet enklare.
 3. Ös på med så många eluttag du kan, gärna varannan meter, så slipper du att krångla med förlängningssladdar.
 4. Gör köket praktiskt och smidigt att jobba i. Det ska inte vara många steg mellan spis, kyl och frys samt diskho.
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ