Fem nya lösvirkeshus på Rörö lockar barnfamiljer till ön

Vitt hus i Norra Skärgården.

I Göteborgs norra skärgård ligger den vackra och gemytliga ön Rörö. Med sitt stora naturreservat och vackra badplatser är det inte konstigt att ön har blivit en populär tillflyktsort när stadsborna längtar efter idyllen i skärgården. Men! Det är inte bara på sommaren som Rörö är ett litet paradis på jorden. Det vet Röröborna redan. Och nu finns en unik möjlighet för fem barnfamiljer att också få bosätta sig här året runt.

Förutom att Rörö till största del består av ett stort naturreservat med vackra vandringsleder, bra fiske och pärlor till badplatser så är den lilla ön med sina 245 invånare så mycket mer än bara en semesterort. Här finns en egen Ica-butik, fiber-förbindelse, förskola, skola, padel- och tennisbanor, samlingslokaler, två kyrkor, bibliotek, restaurang, en idrottsförening med fotbollsplan som alla har öppet året runt.

På sommaren håller även caféet öppet, precis som den populära klädbutiken och fler restauranger. Men lika livlig och sprudlande som ön är under sommarmånaderna, lika lugn och gemytlig är den under vinterhalvåret. Här sätter man värde i att årstiderna har sin gång och ser lyxen i att varje dag ha naturen och havet som närmaste granne.

Fem hus på Rörö

Det första och sista huset i huslängan har en egen planlösning medan de tre mellersta husen är identiska.

En ö med smidiga förbindelser

Rörö är den nordligaste ön i Göteborgs skärgård och det som gör ön extra unik är att man kan ta med sig bilen hela vägen ut. För att komma till Rörö tar man först färjan över till Hönö innan man kör den vackra vägen över till Öckerö och vidare till nästa färjeläge på norra Hälsö. Från Hälsö tar man sedan den sista färjan direkt till Rörö.

För någon som bor på fastlandet kanske detta låter krångligt men för öborna är det inte mer annorlunda än att sätta sig på spårvagnen eller bussen. “Vi är många som passar på att jobba på färjan. När man ändå sitter och väntar i bilen är det ett perfekt tillfälle att kolla mejlen eller ringa några samtal.” berättar Niklas som är ordförande i Röröbo som precis investerat 30 miljoner kronor i 5 nya lösvirkeshus på ön.

Utsikt från köket

Från köket och vardagsrummet har alla hus utgång till en egen altan på nedervåningen och en egen balkong på övervåningen.

Vitt nytt kök

Köket som kommer från JKE Design har ett väl genomtänkt arbetsflöde.

Bygger för framtida generationer

Röröbo startades 2021 av 10 familjer som på heltid eller deltid bor på Rörö. Röröbos mål är att fler barnfamiljer ska få upp ögonen för orten och alla fördelarna med att låta sina barn växa upp i skärgården. “Vi tror att många barnfamiljer skulle trivas väldigt bra här ute. Problemet har väl varit att bostadspriserna legat högt eftersom det är en populär sommarort och som barnfamilj är det ett stort steg att köpa ett dyrt hus på en ö om man inte vet att man kommer trivas där. Därför var vi ett gäng Röröbor som gick ihop för att erbjuda något annat än det som redan fanns. Vi bestämde oss för att bygga fem lösvirkeshus att hyra ut specifikt till barnfamiljer. Har man funderat på att flytta ut i skärgården men inte vågat satsa så är detta ett jättebra tillfälle eftersom det bara är 3 månaders uppsägningstid. Då är det ju bara att flytta tillbaka till stan om man inte trivs. Men har man väl flyttat hit så tror jag faktiskt att man väljer att stanna kvar. Rörö är fantastiskt på så många sätt, inte minst att växa upp på om man är barn”, säger Niklas.

Fönsterbrädor i sten.

Förutom gedigna kök har man också valt att satsa på vackra fönsterbrädor i sten.

Att Rörö fortfarande är så välmående beror bland annat på att många fiskarfamiljer här ute har investerat i ön under generationer. Den välfungerande infrastrukturen finns på plats tack vare engagerade öbor och en mentalitet som bottnar i att jobba för öns gemensamma intressen. Man hjälper varandra. Ett tydligt exempel på det är samarbetet mellan de stora fiskebåtarna som har bas på Rörö och den lilla Ica-butiken. “Båtarna köper stor del av sin proviant för tiden ute på Nordsjön från vår lilla Ica-butik. Det handlar om att gynna sina lokala aktörer för att man ser värdet i det.” säger Niklas och fortsätter. “Tennis- och padelbanan har samlade krafter från ön byggt och skänkt till Rörö-IF. Man löser saker själva här för att man vet att det kommer alla tillgodo.”

Trägolv och stora ytor

Nedervåningen har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

Unikt tillfälle för barnfamiljer att bli öbor

Niklas berättar att de varit transparenta med det nya bygget redan från start. “Vi bygger inte husen för att gå med vinst, utan för att underlätta för barnfamiljer att flytta hit. Vi investerar för framtida generationer här på ön. Det pågår lite av ett generationsskifte här ute nu och eftersom det är en liten ort vill vi ju såklart jobba hårt för att all infrastruktur med kommunal förskola, skola, matbutik och färjetider ska få finnas kvar. Vi vill göra det enkelt att flytta hit och efter att vi berättat om husen och konceptet har det varit väldigt många barnfamiljer som varit intresserade. Det tycker vi är fantastiskt roligt!” berättar Niklas.

Stilrent vitt badrum

Varje hus har två stilrena badrum med dusch, ett på nedervåningen och ett på övervåningen.

För att få hyra ett av de fem nya lösvirkeshusen som Röröbo låtit bygga tillsammans med Alingsås Huspaket finns det egentligen bara två krav: Att man har barn mellan 0-8 år och att de går i den lokala skolan på ön. Man behöver också vara skriven på adressen. “Vi är väldigt stolta över vår kommunala förskola och skola. Barnen som går här trivs jättebra och barnen själva ser det bara som en fördel att det inte är så många barn i klassen. Alla känner sig sedda. I köket har de en egen kock som lagar all mat och skolan ligger precis nedanför backen från de nya husen. I dagens samhälle är det nästan ett unikt tillfälle att få ha sina barn i en liten byskola på detta sättet. ” säger Niklas.

Husen ligger omlott

Husen är placerade lite omlott för att skapa avskildhet och plats för både sol och lä på uteplatserna.

Fem unikt framtagna lösvirkeshus

De nya bostäderna som byggs har fått namnet “Brinkan” och består av fem lösvirkeshus där barnfamiljer fått vara med och påverka både planlösning och utförande. Något som många tyckte var viktigt var att husen skulle ha många sovrum samt praktisk tvättstuga. Husen är alla på två plan om ca 130-140 m² med varsitt eget varmförråd. De är ritade av den lokala arkitektfirman Bostein & John. Niklas berättar att de i största möjliga mån vill använda sig av lokala företag och entreprenörer till sina byggprojekt. “Några av hantverkarna bor här på ön. Grävmaskinister var svårt att få tag på här ute så de har vi anlitat från fastlandet. Men vi har fixat boende åt dem här ute under byggtiden så de haft nära till jobbet.” berättar Niklas.

Eftersom husen byggs på en ö har man tagit hänsyn till viktiga aspekter som sol, vind och regn när man utformat husen och dess placering på tomten. Varje hus har en egen uteplats där man på ett eller annat sätt har en plats med både sol och lä. Husen har varsitt eget varmförråd med värmepanna och plats för förvaring av utemöbler, cyklar eller annat man vill förvara frostfritt. Materialvalen är noga genomtänkta och man har valt att satsa för att bygga hus som ska hålla i längden, både stilmässigt och ur ett hållbarhetsperspektiv.

Ytterdörr i unik färg

Varje hus kommer ha en egen unik färg på ytterdörren. Precis utanför ytterdörren har man varsitt varmförråd.

De fem lösvirkeshusen ligger på ett berg och det krävdes mycket sprängarbete för att det överhuvudtaget skulle gå att bygga någonting på platsen. Den sprängsten de fick ut ur berget har återanvänts till markarbetet. För att slippa transportera fyllmaterial från fastlandet, samt att ta tillvara på de resurser som redan finns på ön, har de tagit hit maskiner som krossat stenen direkt på plats.

Det finns flera anledningar till att det blev just Alingsås Huspaket som fick leverera huspaketet med fem klassiska villor till Brinkan. Förutom goda relationer i tidigare projekt så säger Niklas att det också handlade om bra logistik. “Det är inte alla som kan leverera hus ut till ön på detta sättet. Alingsås Huspaket har löst allting exemplariskt och de olika delleveranserna har gjort hela processen väldigt smidig. Stommen till första huset kom 8 augusti 2022 och alla fem husen var täta innan vintern kom.”

Fin utsikt från övervåningen

Från övervåningen har flera av husen utsikt över havet och på berget planeras det byggas en grillplats med fantastisk utsikt över havet.

En ö tusen möjligheter

“Den stora grejen här på Rörö är ju naturlivet. Bor man här ute så tar man nästan aldrig färjan. Alla har båt och man rör sig naturligt mellan öarna. Vill man ta en pizza så åker man till Hönö Klåva eller en snabb båttur över till Marstrand. Det tar bara 20 minuter. Själv jobbar jag på Öckerö och tar båten till jobbet flera dagar i veckan när vi bor här. Nästan alla jag känner här ute säger att “man går i bergen”, alltså att man tar en promenad i naturreservatet. Sätter sig med en termos någonstans. Ungarna rör sig fritt. Det är en dröm här ute för barnen. Speciellt när de är små och deras värld inte behöver vara större än hemmet, kompisar, skolan och fritidsaktiviteter.” säger han.

På sommaren är det inte ovanligt att det helt plötsligt sitter ett gäng barn i köket och äter glass hemma hos Niklas familj. “Man lär känna varandra och umgås över generationerna på ett unikt sätt här jämfört med hur det funkar inne i stan.” säger Niklas och tillägger. “Jag är väldigt tacksam att jag fått ge mina barn en del av sin uppväxt här. Det värmer att de nu som unga vuxna älskar att vara här ute och gärna tar med sig kompisar hit oavsett tid på året. Det är väldigt spännande att få vara en del av detta framtidsprojektet och att få se en ny generation barn växa upp här ute på Rörö. Husen på Brinkan är i allra högsta grad en del i att möjliggöra för den framtiden.”

Trappan upp till övervåningen

 

Intresserad av ett hus på Rörö?

Första familjen, som kommer flytta in i februari 2023, består av två vuxna och två barn. De kommande fyra husen kommer successivt att bli färdiga under våren 2023 med slutbesiktning för sista huset i juni. Intresseanmälan är fortfarande öppen så tveka inte att höra av dig till Niklas Holmgren på Röröbo om du är intresserad! Här kan du läsa mer om Brinkan på Rörö.

Trappan och trappräcket

Korta fakta om Brinkan:

 • Hustyp: 2-planshus
 • Storlek: 130-140 kvm
 • Antal rum: 4-6 rum + kök
 • Plats: Rörö, Göteborgs norra skärgård
 • Byggstart första huset: Augusti 2022
 • Inflyttning första huset: Februari 2023
 • Snickare: Saltskar Bygg
 • Byggherre: Röröbo
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ